Yırca’da Zeytin Katliamının 10’uncu Yılında Zeytin Şenliği Yapıldı

Yırca’da Zeytin Katliamının 10’uncu Yılında Zeytin Şenliği Yapıldı

Yırca’da Zeytin Katliamının 10’uncu Yılında Zeytin Şenliği Yapıldı

Soma’nın Yırca Mahallesi’nde 10 yıl önce zeytin ağacı katliamının yaşandığı alanda ‘Yırca Zeytin Şenliği’ gerçekleştirildi. Şenliğe katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 10 yıl önce kesilen zeytinlerin yerine 6 bin zeytin ağacının dikildiğini belirtti. Genel Başkan Özel, şenlikte fidan dikti, zeytin hasadı yaptı.

Soma’da 10 yıl önce zeytin katliamının yaşandığı Yırca Mahallesi’nde ‘Yırca Zeytin Şenliği düzenlendi. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma Belediyesi ve Sosyal Haklar Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen Zeytin Şenliği’ne CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, Belediye Başkanları, ilçe başkanları, meclis üyeleri ile yurttaşlar katıldı. Yırca Zeytin Şenliği’nde 10 yıl önce kesilen zeytin ağaçlarının yerine dikilen ağaçlardan zeytin hasadı da yapıldı.

Genel Başkan Özel; “Yırca’da bir söz vermiştim”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ‘Yırca Zeytin Şenliği’nde konuşma yaptı. Genel Başkan Özel, “Bugün siyasi hayatımda az yaşadığım, bundan sonra çok yaşayacağımı ümit ettiğim bir günü yaşıyorum. Siyasi hayatımız, CHP’nin geçmişteki Manisa milletvekilleri, Türkiye’deki bütün milletvekilleri, mücadelelerle, direnişlerle mağdurun, mazlumun, çevrenin, doğanın, hayvanseverlerin yanında geçti. Bazen başardık, bazen başaramadık. Bazen kaybederken kazandık. Bazıları kazanırken kaybettiler. Ben Yırca’da bir söz vermiştim, ‘Göreceksiniz. Bir gün Soma’yı alacağız. Manisa Büyükşehri alacağız. Yırca’ya geleceğiz ve burada zeytin festivali yapacağız’. İşte o gün bugün arkadaşlar” dedi.

“Kesilen zeytinlerin yerine 6 bin zeytin ağacı dikildi”

Yırca’da 60 gün 60 gece direnildiğini kaydeden Genel Başkan Özel, “Biz zeytinleri korumak için nöbet tutuyorduk, gece 01.00’lere kadar. Sonra nöbetçiler burada kalıyordu. Ben Manisa’ya eve yatmaya gidiyordum. Bir haber geliyordu, saldırdılar. Cem burada, danışmanımız. Cem, 55 dakikada Manisa’dan buraya beni yetiştiriyordu. Ama biz gelene kadar 60 tane kesilmiş. Dozerin önünde ben durunca dokunulmazlığımız var diye duruyorlardı. Ablalarıma, annelerime kelepçe taktılar, yere yatırdılar. Gözaltına almaya çalıştılar. Büyük mücadele verildi. O mücadelenin içinden geliyor mesela Sercan Okur. Soma’da böyle bir belediye başkanı olması, Soma davasının, Yırca davasının mücadelesinin içinden gelen birinin belediye başkanı olması çok çok anlamlıdır. Hepimize örnek olacak bir meseledir. O gün kesilen zeytinlerin yerine 6 bin zeytin ağacı çeşitli derneklerden, belediyelerimizden temin edildi, dikildi. Bugün ilk kez onun hasadını yapacağız. Bugün direnişin başarısının 10’uncu yılında zeytin hasadı yapacağız. Kooperatif kuruldu. Sabun Kooperatifi. O konuda CHP’li belediyeler, Büyükşehir Belediyemiz inisiyatif alacak. Bunların çok daha fazla değerlendirilmesini sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Başkan Zeyrek; “Direnişin ve haklı zaferin ne olduğunu gösterdiniz”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ise, “Bundan 10 yıl önceydi herkes burada nöbetteydi. Belki o gün için kaybedilen zeytin ağaçlarımız vardı. Ama kazanılan bir direniş vardı. Burada Yırcalılar olarak siz hem Soma’ya hem de ülkemdeki her yere direnişin ve haklı zaferin ne olduğunu gösterdiniz. Doğamıza değerlerimize, nasıl sahip çıktığımızı gösterdiniz. Şimdi bu birliğinizle birlikte kadın kooperatifçiliğin de öncülüğünü yapıyorsunuz. İnşallah bunun birlikte kadınlarımız dimdik ayakta duracak, sizin önderliğinizde sizin geliştirdiğiniz bu kooperatiflerle artık her bir birey aile ekonomisine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Başkan Okur; “Temiz hava için mücadele etmeyi gösterdiler”

Soma Belediye Başkanı Sercan Okur da vatandaşlara seslendi. Okur, “10 yıl önceydi. Soma maden faciasının acılarını sarmaya çalışırken Yırca köyümüzde bir direniş başladı. Buraya yapılmak istenen termik santral için kesilmesi istenen zeytin ağaçlarını korumak adına Yırcalı ablalarımızın önderliğinde bir direniş başladı. O direniş bize şunu gösterdi. Eğer ki o gün biz bu direnişi yaşamamış olsaydık, bu direniş başarıya ulaşmamış olsaydı bulunduğumuz alanda ikinci bir termik santral daha olacaktı. Bizim havamız bugünden iki kat daha zehirli, kirli olacaktır. Yırca köyünün güzel insanları işte bunu başardı. Somalı vatandaşlarıma temiz hava için mücadele etmeyi gösterdiler” ifadelerini kullandı.

Zeytin hasadı yapıldı

Konuşmaların ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ve beraberindekiler, şenlik alanında kurulan stantları gezdi. Ardından Genel Başkan Özgür Özel, zeytin fidanı dikti. Sonrasında 0 yıl önce kesilen zeytin ağaçlarının yerine dikilen ağaçlardan zeytin hasadı da yapıldı.


Manisa,Manisa Belediyesi


Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, G20 Kadının Güçlendirilmesi Çalışma Grubu Bakanlar Toplantısı'na katıldı

Başkan Böcek Kemer ve Kumluca’yı ziyaret etti

KAZIM KURT: “ALNIMIZ AÇIK, YÜREĞİMİZ PAK”

Büyükşehir Belediyesi 250 mahallede 4 bine yakın ahırı ilaçladı

Büyükşehir’in Dokuma Kurslarında Unutulmaya Yüz Tutmuş Bir Kültür Yeniden Canlanıyor

2 otobüs hattı güzergâhı daha Oğlaklı TOKİ Konutlarına uzatıldı

ÖZEL BİREYLER İÇİN KURSLAR SALI GÜNÜ BAŞLIYOR

2. Uluslararası Mitoloji Film Festivali Manisalılarla Buluştu

Bağcılar Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı ve 2025 Performans Programı Kabul Edildi

Kütüphane Söyleşileri, Yazar Özyurt İle Devam Edecek

Türkiye Motodrag Şampiyonası Kepez’de

İKİ YAKA, DOSTLUK KONSERİNDE BULUŞTU

Büyükşehir Zabıta’dan gıda denetimi

8 Ayrı Organize Suç Örgütüne Yönelik Planlı ve Projeli Olarak “KUYU-32” ve “KUYU-33” Operasyonları Düzenlendi, 95 Şüpheli Yakalandı

BAŞKAN DEMİR, ÇANAKKALE’DEKİ CHP İL BELEDİYE BAŞKANLARI ÇALIŞTAYINA KATILDI

SMA hastası ikizler için İstanbul’da dayanışma çağrısı

BUCAKUT ilçe belediyelerine örnek oldu

ALİ ULVİ KURUCU GENÇLİK MERKEZİ’NDE GÜZ DÖNEMİ HEYECANI

3.YALOVA OTO SHOW BAŞLIYOR

Ben û Sen’deki öğrenciler Eğil ilçesinin tarihi yerlerini gezdi

BÜTÇE, STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMI KABUL EDİLDİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN “İNTERNETTE ÇOCUK GÜVENLİĞİ” ÇALIŞTAYI

Başkan Tugay: Körfez'e sonuna kadar sahip çıkacağız

Behlül Dal Sinema Müzesi yenilendi

Başkan Büyükkılıç’a, Yazarlardan 7’nci Kayseri Kitap Fuarı Övgüsü

YUNUSEMRE'DE GENÇLİK VE SPOR HİZMETLERİ'NDEN KADIN CİNAYETLERİNE TEPKİ

Yırca’da Zeytin Katliamının 10’uncu Yılında Zeytin Şenliği Yapıldı

900 MEHMETÇİK YEMİN ETTİ

Mamak Belediyesi Personeline Meme Kanseri Farkındalık Semineri Verdi

Denizli Defterdarlığı Menkul Mal Satış İlanı

Yükleniyor