Van Kent Konseyi Yeniden Kuruluyor

DİĞER 2.07.2024 19:36:10 0
Van Kent Konseyi Yeniden Kuruluyor

Van Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulacak olan Van Kent Konseyi için çalışmalar başladı. Van’da 2014 yılından önce kurulan ve bir süre aktif olarak kentin sorunlarının çözümü noktasında katkı sağlayan Kent Konseyi, yeniden kuruluyor.

Van’da 31 Mart Yerel seçimlerinde elde edilen büyük başarının ardından kamuoyunun ve toplumun beklentilerinden biri olan Kent Konseyi’nin yeniden kurulması için çalışmalar başladı. 5393 sayılı Belediyeler Kanunu ve Resmî gazetede yayımlanan Kent Konseyi Yönetmeliği gereği kurulması gereken fakat kayyımlar döneminde rafa kaldırılan önemli oluşumlardan biri olan Kent Konseyi’nin yeniden kurulması için Van Büyükşehir Belediye Meclisi harekete geçti. Haziran ayında gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi 30’uncu birleşiminde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Meclis grubu tarafından gündeme alınan ve kabul edilen genelgenin ardından çalışmalar start aldı. Mevzuat gereği Belediye Meclisinde alınan karar ile start alan çalışmalar sürüyor.

Kent Konseyi hazırlık çalışmaları

Yerel yönetimin, meslek kuruluşları ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşerilik hukuku çerçevesinde buluştuğu ve kentin kalkınma öncelikleri, sorunları, çözüm önerileri ve vizyonunun belirlendiği, tartışıldığı ve ortak aklın esas alındığı demokratik ortamlardan biri olan Kent Konseyi, Van’ın ötelenen sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak. Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’ın çağrısı ile toplanacak olan Van Kent Konseyi, genel kurul toplantısını gerçekleştirerek divan kurulunu belirleyecek.  Ayrıca genel kurul toplantısında, kent konseyi başkanı, genel kurul, yürütme kurulu ile meclisler ve çalışma grupları belirlenecek. 

Kapsamlı toplantılar yapılacak

Bünyesinde Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi, Çocuk Meclisi, Engelli Meclisi gibi oluşumların da yer alacağı Kent Konseyi, her kesimden temsiliyet esasına önem vererek, kentteki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, kadın oluşumları ve 694 mahalle muhtarını kapsayacak şekilde geniş katılımlı toplantılar gerçekleştirilecek. Burada daha yaşanabilir bir kent, çevreci ve ekolojik çalışmalar, kentin ötelenen ve kronikleşmiş sorunlarının tespiti ve çözümü gibi kapsamlı çalışmalar yapılarak, çıktılar oluşturulacak. 

Kent Konseyinde ortak payda Van olacak

Katılım, müzakere, paylaşım, hoşgörü kültürü çerçevesinde çalışmalar yürütecek olan Kent konseyi, belediyeyle yakın diyalog içinde olan ancak kendi duruşunu koruyarak kentin sorunlarının konuşulmasına, tartışmasına ve ortak çözümlerin takibinin yapılmasına katkı sağlayan bir yapı olarak öne çıkacak. Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılması, hemşehrilik hukuku, ortak yaşam bilincinin geliştirilmesi ve kentin tüm dinamikleri ile yönetilmesi gibi amaçları benimseyen Kent Konseyi, sadece Van’ın konuşulacağı, kentin tüm sorun ve sıkıntılarının çözümüne katkı sunacağı bir ortam sağlayacak. Her yıl Ocak ve Eylül aylarında toplanacak olan Kent Konseyi Genel Kurulu, farklı zamanlarda toplantı ve saha çalışmaları yaparak, belediye meclisi ile de yakın diyalog içinde olacak.

‘Halkımızla birlikte kentimizi yeniden ayağa kaldıracağız’

Kent Konseyini önemsediklerini belirten Van Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Kent Konseyi hazırlık çalışmaları Eş Koordinatörü Av. Cahit Ertan, Kent Konseyinin, kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesi, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasına katkı sağlayacağını söyledi. 

Belediye Meclisine sundukları genelgenin kabulü ile fiili olarak çalışmalara başladıklarını ifade eden Ertan, “Kentimiz, maalesef uzun süre bir yönetim sorunu yaşadı. Kayyımların yönetemediği kentte her alanda sorun ve tahribatlar yaşandı. Halkın iradesini gasp eden kayyım anlayışı, Kent Konseyi gibi demokratik yapıları da ortadan kaldırdı. 31 Mart seçimlerinde kentimiz ve bölgede elde ettiğimiz başarı ve halkın iradesine sahip çıkmasının ardından bizler de seçilmişler olarak, kentimizin yeniden imarı ve inşası noktasında önemli çalışmalar ortaya koyduk. Bunlardan bir tanesi de Kent Konseyinin de yeniden kurulmasıdır. Kent Konseyi ile ilgili meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentimizde kronikleşen, işsizlik, ulaşım, çevre, altyapı ve imar gibi konular başta olmak üzere her alanda yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlayacağız. Kentin tüm dinamiklerinin yer alacağı bir yönetim anlayışı ile her alanda olduğu gibi burada da halkımızla birlikte kentimizi yeniden ayağa kaldıracağız” dedi. 

‘Kentte yok edilen uzlaşı kültürü yeniden sağlanacak’

Yapılacak Genel Kurul Toplantısı ile yol haritalarını belirleyeceklerini aktaran Ertan, şöyle devam etti:  “Eşbaşkanlarımızın çağrısı ile yapılacak ilk Genel Kurul Toplantısı ile yol haritamızı belirledikten sonra, kurulacak meclisler, çalışma grupları hızlıca faaliyetlerine başlayacak. Muhtarlar, sivil toplum örgütleri ile toplantılar ve halkla buluşmalar düzenlenerek, kentte kaybedilen değerler yeniden inşa edilecek.  Van’a dair her şeyin konuşulacağı Kent Konseyinde, kadınlar, gençler, engelli bireyler, çocuklar, yaşlılar, kısacası kentte yaşayan her ferdin kendini ifade edebileceği demokratik bir ortam sağlanacak. Bu sayede kentte yok edilen uzlaşı kültürü, kent kimliği, dil, tarih, doğal ve kültürel değerlere yeniden sahip çıkılacak. Kısacası kentimizi yeniden kendimiz yönetmiş olacağız ve tüm tahribatları ortadan kaldırmış olacağız.”


Van,Van Belediyesi

Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Hakkında Duyuru

Şanlıurfa Valiliği İl Göç iDaresi Müdürlüğü İhale İlanı Hakkında Duyuru

Büyükşehir Viranşehir'de Yol Kalitesini Artırmak İçin Sathi Asfalt Çalışmalarını Hızlandırıyor

AKDENİZ KENT KONSEYİ 12’NCİ OLAĞAN GENEL KURULUNU YAPTI

DBB sosyal durum tespiti için saha araştırması yapıyor

‘Temiz bir kent’ için cadde ve bulvarlara çöp kovaları yerleştiriliyor

ÇOCUK SANAT MERKEZİMİZ CIVIL CIVIL

Belediye Başkanı Rasim Arı: “Gençlerimizin Her Zaman Destekçisi Olacağız”

Belediye Başkanı Rasim Arı: “Biz Bahane Üretmeyip Çalışacağız”

33.2°