Tarih: 18.12.2024 09:46

Turizm kenti Atakum

Facebook Twitter Linked-in

Atakum Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Atakum'un Tarihi Geçmişi ve Turizme Katkıları’ konulu sempozyumda, OMÜ Turizm Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Mutlu Kaya, Doç. Dr. Yasin Keleş ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Murat Toktaş katılımcılara Atakum’un turizm potansiyeli ile kent turizmini geliştirecek çalışmaları değerlendirdiler. Ünlü Kent Bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yönetiminde ‘Kent ve Turizm’ başlığıyla düzenlenen oturumda, kente özgü turizm çalışmalarının önemi vurgulandı. 

"YEREL HALKIN DA İÇİNDE BULUNDUĞU TURİZM HAREKETİ"

TÜROFED Başkan Yardımcısı Murat Toktaş programda yaptığı konuşmada, Atakum’un turizm potansiyeliyle cazibe merkezi olduğunu belirterek “Atakum, dışarıdan gelen misafirlerin gündüzleri gezebileceği yaylaları, sosyal aktivite alanları ve alışveriş mekanlarının yanı sıra akşamları vakit geçirebileceği eğlence mekanlarıyla da ön plana çıkmakta. Atakum özelinde baktığımızda, bizim bu avantajları bir an önce harekete geçirmemiz gerekir, çünkü zaman hızla geçiyor. Hızlı bir tüketim çağındayız. Biz de bu hareketlilikten yerimizi bir an önce almalı ve konumumuzu belirlemeliyiz. Yapılması gerekenleri bir iki başlıkta toplayıp, hızlıca harekete geçmeye ihtiyacımız var. Öncelikle hangi turizm çeşidiyle ilerleyeceğimizi bizim hangi konuda daha avantajlı olduğunuz belirleyip, o yolda yürümemiz gerekir. Yerel halkın kullanmadığı herhangi destinasyon, sosyal alanı ve aktiviteyi dışarıdan gelenler kullanmıyor. Bu konuda, İstanbul Beyoğlu’nu örnek verebiliriz. Bundan 150 yıl evvel İstanbulluların yoğun olarak kullandığı bir alandı, daha sonra turizm hareketliliği ile birlikte liderliği çekti. O yüzden yerel halkın içinde bulunduğu bir turizm hareketi yapmamız gerekiyor, devamında da sürdürülebilir bir turizm pazarlamasına ihtiyacımız var.“ ifadelerini kullandı.       

 “SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS OLUŞTURMAK LAZIM”

Doç Dr. Mutlu Kaya, ortak kent kültürünün turizmin gelişmesinde önemli olduğunu belirterek “Somut olmayan kültürel miras kavramı var. Biz, bütün mirasları koruduğumuz gibi gelenekleri görenekleri de korumaya başlıyoruz. Şehir yaşamının somut olmayan kültürel mirasın korunması lazım. Mesela Samsun Fuarı, Samsun için somut olmayan kültürel mirastı, yok. Spor açısından stadyumlar, çok önemli somut olmayan kültürel mirastır. İngiltere’de Liverpool Stadyumu 130, Manchester Stadyumu 100 yıllık, Barcelona’nınki 70 yıllık ama biz, mesela stadyumları şehir dışına götürüyoruz. Spor kültürünü, tamamen ortadan kaldırıyoruz. Onlar yapıyor. Hepimizin bildiği pazar sabahı pide yaptırmak, Samsun için çok önemli somut olmayan kültürel mirastır. Bizim, insanların yaşamaktan zevk aldığı şehir atmosferini kurmamız lazım. Bu şehir yaşamın kurulması, gelecek kuşaklara aktarılması ve insanların böyle mutlu edilmesi lazım. O zaman turist gelebilir ve bu hayatı paylaşabilir.” diye konuştu.

TURİZMİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK STRATEJİLER DEĞERLENDİRİLDİ

Doç Dr. Yasin Keleş turizm planlamalarında toplumun her kesimini kapsayan çalışmaların önemine değinerek “Geleneksel turizm stratejileri, tamamen yönetim biliminden yararlanan verimliliğe ve karlılığa odaklanan günümüzün ekonomik anlayışıdır. Günümüzün yönetim anlayışı, aslında bize bunu getiriyor. Sonra bütün şehir toplanıyor ‘Ne yapalım, neyi satalım’ derdine düşüyoruz. Sadece ekonomik olarak düşünüyoruz, ama göz ardı ettiğimiz bir gerçek var. Evin taşıma kapasitesini, koltuk sayısını, gıdayı düşünmüyoruz. Son yıllarda geleneksel turizm stratejisi, özellikle turizmle alakalı ekonomik anlamda ön planda olan ülkeleri de tedirgin etmeye başladı. Bu konuyla ilgili farklı yaklaşımlar geliştirildi, özellikle bilinçli turizm dediler. Daha geniş fayda maliyet analizi yapılırken, topluma da odaklanılmaya başlanıldı. Eleştirel turizm stratejisi, tamamen eleştirel düşünmeye ve teoriye dayanan bir strateji biçimi. Bir felsefe olarak düşünmek gerekir. Burada güç ve çıkar analizi yapmak gerekiyor. ‘Toplum turizmden ne kadar mutlu, yatırımcı turizmden ne kadar mutlu’ konularını, değerlendirmeyi getiriyor ve özgürleşmeye odaklanıyor. Toplumun her tarafını düşünerek, planlamayı öne alan bir yaklaşımdan bahsediyoruz” ifadelerine yer verdi. 

EN BÜYÜK HATALAR PLANSIZLIKTAN YAPILDI

 Prof. Dr. Ruşen Keleş yaptığı konuşmada ”Küreselleşme, gerçekten insan davranışlarında ve tavırlarında çok önemli bir takım olumlu etkiler yapmakla birlikte çok önemli olumsuz gelişmelere de yol açabilmektedir. Özellikle devletleri ve yerel yönetimleri yönetenler, küreselleşmenin etkileri altında plansız davranışa önem vermekteler ve günü gün etmekten ibaret adımlar atmaktadırlar. Dünya Bankası, az gelişmiş ülkelere para yardımı yapan kurum olmasına rağmen yıllık raporlarından bir tanesine 1997’de ‘Planı bırak, piyasaya bak’ adını vermiştir. Ekonomik, toplumsal ve kültürel yaşamı yönetmek istiyorsanız planı tamamen bırakacaksınız her şeyi kapitalizmin öngördüğü veya neo liberalizmin dikte ettiği arz talep kanunlarına göre yöneteceksiniz. 1997'den sonra ve son 30-40 yıl içerisinde en büyük hataların bu yüzden yapıldığını gösteriyor.” cümlelerini kaydetti. 

 


Samsun,Atakum Belediyesi



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —