Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı'nda Konuştu

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı

- "Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakere aşamasındadır. Anlaşmanın, ticaretin çeşitlendirilmesi ve dengelenmesi, yatırımların artırılması ve gerçek bir 'kazan-kazan' ortaklığı kurulması açısından stratejik bir araç olacağına inanıyoruz"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın (EPA) müzakere aşamasında olduğunu belirterek, "Anlaşmanın, ticaretin çeşitlendirilmesi ve dengelenmesi, yatırımların artırılması ve gerçek bir 'kazan-kazan' ortaklığı kurulması açısından stratejik bir araç olacağına inanıyoruz." dedi.
 
Bakan Bolat, Osaka EXPO 2025 kapsamında bulunduğu Tokyo'da "Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı"na katıldı.
 
İki ülke iş dünyası temsilcilerinin yer aldığı toplantıda konuşan Bolat, bu yılın Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 101. yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Türkiye ve Japonya'nın, aynı zamanda birbirini tamamladığına işaret eden Bolat, Japonya'nın inovasyon, ileri teknoloji ve hassas mühendislik alanlarında dünyanın önde gelen aktörlerinden olduğunu söyledi.
 
Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye'nin, Avrupa, Asya ve Afrika gibi pazarlara erişim imkanıyla, üretim ve lojistikte "bölgesel merkez" olarak kendini kanıtladığına dikkati çekerek, geçen yıl itibarıyla iki ülkenin ticaret hacminin 5,4 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
 
Türkiye'nin Japonya'ya ihracatında geçen yıl kaydedilen yüzde 11,4'lük artışı memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Bolat, ticaretteki yapısal dengesizliğin ise hala önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Bu dengesizliği gidermede ve daha sürdürülebilir ticaret yapısı oluşturmada kararlı olduklarını vurgulayan Bolat, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Bu çabanın merkezinde yer alan Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması, hala müzakere aşamasındadır. Anlaşmanın, ticaretin çeşitlendirilmesi ve dengelenmesi, yatırımların artırılması ve gerçek bir 'kazan-kazan' ortaklığı kurulması açısından stratejik bir araç olacağına inanıyoruz. Müzakerelerin son aşamalarına yaklaşırken, her iki tarafın da hassasiyetlerine saygı gösteren ve yeni fırsatların önünü açan ortak zeminde bulacağımıza inancımız tamdır."
 
- "Japon yatırımcıları, ülkemize daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz"
 
Bakan Bolat, Japon şirketlerinin Türkiye ekonomisine 3,1 milyar doları aşan doğrudan yatırımları bulunduğunun belirterek, halihazırda 275 Japon firmasının Türkiye'de faaliyet gösterdiğini kaydetti.
 
Otomotivden enerjiye, kimyasallardan gıda işleme sanayisine kadar birçok sektörde dünya çapında tanınan birçok Japon firmasını ülkede ağırlamaktan gurur duyduklarına işaret eden Bolat, şöyle devam etti:
 
"Japonya'nın dünya genelindeki 2 trilyon doları aşan doğrudan dış yatırım portföyü içinde, Türkiye'nin payının sadece yüzde 0,11 gibi düşük bir seviyede kaldığını üzülerek ifade etmeliyim. Bu nedenle Japon yatırımcıları, ülkemizin artan potansiyelini keşfetmeye ve özellikle imalat sanayi, yeşil ve temiz enerji, elektrikli araç ekosistemi, dijital endüstriler ve akıllı şehirler, altyapı ve ulaştırma gibi stratejik alanlarda daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz. Öte yandan, üçüncü ülkelerde hayata geçirilen müteahhitlik projelerinde de önemli bir işbirliği alanı oluştuğunu görüyoruz. Özellikle çatışma sonrası yeniden yapılandırma, altyapı geliştirme ve iklim dirençli yatırımlar açısından Afrika, Orta Asya, Orta Doğu, ve Ukrayna önemli fırsatlar sunuyor."
 
Ticaret Bakanı Bolat, Dubai Metrosu, Yeni Doha Uluslararası Havalimanı ve Hamad Havalimanı Genişletme Projesi gibi prestijli çalışmalarda Türk ve Japon firmalarının önemli başarılar elde ettiğini ifade etti.
 
Japon firmalarının, Türkiye'deki altyapı projelerindeki rolüne de dikkati çeken Bolat, "Boğaziçi köprüleri, Marmaray Tüneli ve hala devam eden Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü rehabilitasyon çalışmaları, Japonya'nın ülkemizin kalkınmasına sağladığı kalıcı katkılara sadece birkaç örnektir." diye konuştu.
 
Bakan Bolat, Türk iş dünyasına, iki ülke işbirliğini derinleştirme ve yeni ortak girişimler oluşturma yönünde çağrıda da bulundu.
 


Ankara,Ticaret Bakanlığı


ATA ÇİFTLİĞİ BİSİKLETLE ORYANTİRİNG TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NIN İLK ETABINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NUN KUŞADASI’NDA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

BAKAN YUMAKLI, "ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2025 HASAT ÖNCESİ HUBUBAT KONGRESİ"NE KATILDI

Karasu Sahil Düzenleme ve Rekreasyon Projesi hayırlı olsun

Doğayla İç İçe Bir Iğdır İçin Çalışıyoruz!

“Karasu’ya hizmetlerimizle güç katmaya devam edeceğiz”

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞIN BÜTÇESİNE TAM DESTEK

SOGEM İlk Mezunlarını Verdi

Mamak Belediyesi Veteriner Hekimleri Unutmadı

Çocuklara yönelik 2 aylık gezi programı başlatılıyor

Mesir Festivali’nde Her Yerde Spor

DBB sporcusu Samsun’daki şampiyonada kenti temsil edecek

KÂĞITHANE’DE AFET KOORDİNASYON TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

5. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri, Dolu Dizgin Programlarla Sürüyor

Belediye Başkanımız Adnan Öztaş’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

3. Niobe Edebiyat ve Sanat Söyleşileri’nin konuğu Ahmet Ümit oldu

ANKARA-SİVAS YHT HATTI 2 YAŞINDA

Ressam Devrim Erbil Manisa’da Konuşuldu

BAŞKANIMIZ ARMUTLUK MEVKİNDEKİ PİKNİK ALANIMIZDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Zabıta ekipleri kayıp telefonu sahibine ulaştırdı

MUDANYA’DA 23 NİSAN’DA TARİHİ İMZA: ÇOCUKLARLA GELECEĞE SÖZLEŞME

Öğrencilere ‘Su Elçileri Eğitimi’ verildi

Büyükkılıç, Çocukların Kitap ve Eğlence İle Buluştuğu Fuarı Ziyaret Etti

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN VEKTÖRLE MÜCADELEDE KARARLI ADIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE FİDE KAMPANYAMIZA KATILIMLAR DEVAM EDİYOR

23 NİSAN BAŞKANLIK KUPASI DART TURNUVASI SONA ERDİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİYE BÜYÜK DESTEK: 1 MİLYONUN ÜZERİNDE ERKENCİ SEBZE FİDESİ DAĞITILDI

'Toprağın kültürü, doğanın bilgeliği' paneli düzenlendi

Tematik Çadır Kampı

Büyükşehir Akseki kreşi açıldı

Yükleniyor