PROF. DR. SARI, DOSD MERAM EYLÜL AYI SEMİNERİNDE 'ÖZEL ÇOCUKLARDA DİL VE İLETİŞİM BECERİLERİNİ’ ANLATTI

PROF. DR. SARI, DOSD MERAM EYLÜL AYI SEMİNERİNDE

DOSD Meram, her ay mutat olarak gerçekleştirdiği aile seminerleri kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı’yı ağırladı. Prof. Dr. Sarı’nın ‘Down Sendromlu Çocuklarda Dil ve

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı, Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram Aile Seminerleri’nin konuğu oldu. Down sendromlu bireylerde dil ve iletişim becerilerinin anlatıldığı seminere DOSD Meram Dernek Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, özel bireylerin aileleri, üniversitelerin özel eğitim bölümü hocaları ve öğrencileri katıldı.

            DERNEK BAŞKANI MUNLAFALIOĞLU; “BİZ BU İŞE GÖNÜL VERDİK”

 

DOSD Meram Dernek Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, merkezin çatısı altında bir yılı aşkın süredir özel çocuklar ve aileleriyle birlikte yürüdüklerini ifade ederek, “Biz bu işe gönül verdik. Hocalarımız hiçbir karşılık beklemeden çalışmalarımıza katılıyor, çocuklarımıza destek oluyor, bizlere yön veriyorlar. Onların engin bilgilerinden istifade ederek önemli bir mesafe katettik. Rabbim çocuklarımıza ve ailelerine daha nice hizmetler vermeyi bizlere nasip etsin” diye konuştu.

            PROF. DR. SARI; “DİL VE İLETİŞİM KAVRAMLARI BİRLİKTE ELE ALINMASI GEREKİYOR”

Seminerine down sendromu hakkında genel bilgiler vererek başlayan Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı, down sendromunun genetik bir durum olduğunu hatırlattı. Sendromun çeşitli versiyonları ve benzer fiziksel durumları olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sarı, down sendromlu bireylerin hayatlarını idame ettirmeleri açısından dil ve iletişim becerilerinin önemine işaret etti.  Dil ve iletişimin, konuşma, dinleme becerilerinin yanı sıra okuma, yazma, okuduğunu anlama faktörlerini de kapsadığını söyleyen Prof. Dr. Sarı, “İletişim, dile bağlı gelişen bir durum. O sebeple birlikte ele alınması gerekiyor. Dil geliştikçe iletişim de gelişiyor. Bu nedenle ilişkili bu iki kavramı ayrı düşünmememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

            PROF. DR. SARI; “İLETİŞİM YETERSİZLİĞİ BAŞKA PSİKOLOJİK SEMPTOMLARA SEBEP OLABİLİR”

Her insan için olduğu gibi down sendromlu çocuklar ve bireyler için de başkalarıyla iletişim kurmanın önemine değinen Prof. Dr. Sarı, “Özel bireylerin kendi duygu ve düşüncelerini karşısındaki insana aktarması günlük yaşantısı adına çok önemli. Özel bireyler, düşüncelerini aktaramıyorsa, isteklerini belirtemiyorsa, duygusal bir durum ortaya çıkabilir, başka psikolojik semptomlar görülebilir. Davranışlarında ciddi olumsuzluklar meydana gelebilir” dedi. Araştırmaların, beynin doğum ile 3-6 yaş arasında dil ve iletişim becerilerini geliştirmek için en üst düzeyde hazır olduğunu gösterdiğini belirten Prof. Dr. Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu becerileri artırmak için özellikle eşleşen kelimeler bulma oyunları, birlikte kitaplara bakmak, çocuğa kitap okumak, kafiye, ritim, tekrar ve nakaratlar yapma, mümkün olduğunca göz teması kurma, şarkı, türkü ilahiler söyleme, resimli kartlar kullanma son derece önemlidir.”

            ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜM ÖĞRENCİSİ DEMİR;  “DOSD MERAM ETKİNLİKLERİNİ KEYİFLE TAKİP EDİYORUZ”

Seminer sonrasında görüşlerini ifade eden katılımcılar, DOSD Meram aile seminerlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Özel eğitim öğretmenliği bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Firdevs Demir, Prof. Dr. Hakan Sarı’nın seminerini merak ve ilgiyle beklediklerini ifade etti. Semineri de keyifle dinlediklerini ve çok memnun kaldıklarını belirten Demir, “Hem alan öğrencileri hem de birer vatandaş olarak DOSD Meram’ın etkinliklerini keyifle takip ediyoruz. Bunlar topluma önemli katkı ve yarar sağlayan faaliyetler. Bizler bu alana yönelen öğrenciler olarak yeteri oranda fayda görüyoruz. Bunun için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

            DOSD MERAM VELİSİ TOTANKOLCU; “SEMİNERLERİN AİLELERE BÜYÜK KATKISI VAR”

DOSD Meram velilerinden Meryem Totankolcu da down sendromlu özel çocukların en önemli problemlerinden biri olan dil, iletişim ve konuşma yetersizlikleri hakkında bilgi sahibi olmak adına seminere katıldığını belirtti. Seminerin kendilerine çok faydası olduğunu söyleyen Totankolcu, “Hocamız, çok güzel bilgiler verdi. Bunlar çocuklarımızın hayatına destek olmak adına evde aile ile birlikte çocuklarımıza uygulayacağımız özel ve önemli bilgiler. DOSD Meram seminerleri ailelere çok büyük katkı sağlıyor. Bizlere gerçek anlamda destekleyici oluyor. Devam etmesi en büyük temennimizdir” dedi.

Seminerin sonunda DOSD Meram’ın özel öğrencileri Prof. Dr. Hakan Sarı’ya çiçek takdim etti. 


Konya,Meram Belediyesi


Eski Futbolcu ve Futbol Yorumcusu Serhat Akın’ı Yaralanması Olayına Karışan Bütün Şüpheliler Yakalandı

Kooperatiflerin Yüzü Büyükşehir ile Gülecek

Şanlıurfa'nın 'Unesco' Başarısı Muhteşem Lansman İle Taçlanacak

600 Evler Mahallesi 2511 Ada İçi Düzenlemesi

BİLİM MERKEZİ İLGİ ODAĞI OLDU

Atıkları sanat eserine dönüştürdüler

Genç Okurlar, Kütüphane Söyleşisini Büyük Bir İlgiyle Takip Etti

Büyükşehir’den sorunsuz altyapı için kış hazırlığı

Başkan Özer’den Kadınlara Anlamlı Destek

Görme Engelliler için Farkındalık Seferberliği Başladı...

SARIYAKUP CADDESİ YENİLENİYOR

KAPANCA SOKAK FESTİVALİNDEKİ SERGİLER SANATSEVERLERİ BEKLİYOR!

Eş Başkanlardan saha çalışması denetimi

MELAHAT ALBAY VEFAT İLANI

Kemer Belediyespor dolu dizgin

TOROSLAR’DA ÇOCUKLAR OYUN OYNADIKLARI PARK, YEŞİL ALAN VE SOKAKLARDA ÇÖP TOPLADI

Van’da MESEM ve Çocuk Hakları Sempozyumu

Başkan Büyükgöz’den Gebzeli Çocuklara Hediye Kumbaralar

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER, IHLARA VADİSİ'NDE KARBON NÖTRLÜĞÜ İÇİN ÇEVRE TEMİZLİĞİ YAPTILAR

Altyapı çalışmaları tamamlanan noktalar sürücüler için güvenli hale getirildi

"GÜRZ-17" Operasyonlarında Teröristlere Ait 71 Mağara, Sığınak ve Barınma Alanı İmha Edildi

Osmangazi Belediyesi Depremin Yaralarını Sarmaya Devam Ediyor

Ayyıldız Mahallesi 885 Ada İçi Düzenlemesi

Büyükşehir, Elbistan’da 28 Kilometrelik Grup Yolunun Ulaşımını İyileştiriyor

CAZ SANATÇILARINA ALANYA’NIN YÖRESEL ÜRÜNLERİ TANITILDI

Marifetli Eller Kermesi’ne büyük ilgi

Kırsal mahallelerde 250 kilometre yeni yol yapıldı

UYAP BİLİŞİM SİSTEMİ EKİP PROJESİ ÖDÜL ALDI

PROF. DR. SARI, DOSD MERAM EYLÜL AYI SEMİNERİNDE 'ÖZEL ÇOCUKLARDA DİL VE İLETİŞİM BECERİLERİNİ’ ANLATTI

Ustalığa kadın eli değecek!

Yükleniyor