Özel Bireyler, Büyükşehir’in ‘Mutfak Atölyesi’nde Harikalar Yaratıyor

CHP 31.12.2024 08:05:36 0
Özel Bireyler, Büyükşehir’in ‘Mutfak Atölyesi’nde Harikalar Yaratıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’ içerisinde yer alan ‘Mutfak Atölyesi’nde özel gereksinimli bireyler harikalar yaratıyor. Sevgilerini katarak özenle pişirdikleri yemekleri, yine özenle kurdukları sofraya oturarak yiyen özel gereksinimli bireyler; hem paylaşmanın hem de imece usulüyle yemek yapmanın tadına varıyor.

En lezzetli yemekler bu atölyeden çıkıyor

Atölye sayesinde eğlenceli zaman geçiren ve yemekleri türküler, şarkılar eşliğinde pişiren özel gereksinimli bireyler sayesinde mutfaktan neşe dolu sesler yükselirken; yine en lezzetli yemekler bu atölyeden çıkıyor. Mutfak Atölyesi ile yemek pişirmeyi ve bu sayede de el becerilerini geliştirmeyi öğrenen özel gereksinimli bireyler, yine bu atölye ile sofra kurallarını da öğreniyor. Özel gereksinimli bireyler Mutfak Atölyesi sayesinde hem sosyalleşme imkânı buluyor, hem de paylaşmayı öğreniyor. Önlüklerini giyip, bone ve eldivenlerini taktıktan sonra tezgâh başına geçen özel gereksinimli bireyler, son atölyelerinde de Yöresel Topalak Yemeği ile birlikte Dövme Pilavı ve Sütlaç pişirdi. Marifetli elleri ve sevgi dolu kalpleri ile en lezzetli yemekleri pişiren özel gereksinimli bireyler, ardından yine kendilerinin hazırladığı sofrada hep birlikte neşe içerisinde yemeklerini yedi.

Özel bireyler, yaptıkları yemeklere sevgilerini katıyor

Mutfak Atölyesi’nde özel gereksinimli bireylere yemek yapmayı da Aşçı-Usta Öğretici Durdu Gürbüz öğretiyor. Durdu ablaları ile birlikte keyifle yemek yapan özel gereksinimli bireyler; öğrendiklerini evlerinde de uygulayıp, anne ve babalarından da tam not aldıklarını ifade ediyor. Özel gereksinimli bireyler; hem birbirleri ile iyi iletişim içerisinde bir sınıf ortamında yer alırken, hem de Durdu ablalarının direktifleri ile ortaya şahane yemekler çıkarıyor. Mutfak Atölyesi’nde gün içerisinde 2 ayrı ekibe ders verilirken, her öğrenci haftada 1 kez bu atölyeden faydalanabiliyor. İlk ekip sabah 09.00 ile 12.30 saatleri arasında atölyede eğitim alırken, ikinci ekip 13.00 ile 15.30 saatleri arasında atölyede oluyor. Bu sayede haftanın 5 günü 40’a yakın özel gereksinimli birey Mutfak Atölyesi’nden faydalanmış oluyor.

Gürbüz: “Çocuklarımız burada çok mutlular, memnunlar ve neşeliler”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Aşçı-Usta Öğretici olarak görev yapan Durdu Gürbüz, “Çocuklarımız burada yemek yapmayı öğreniyorlar ve birlikte pişiriyoruz. Hem yemek yapma, hem masa kurma, hem de misafir ağırlama konularında kendi işlerini kendileri yapabilecek şekilde eğitim veriyoruz. Bundan çok mutlular, çok memnunlar ve çok neşeliler. Türkülerle, şarkılarla güzel zaman geçiriyoruz. Onlara bir şeyler katabilmek de tabi ki beni çok mutlu ediyor” dedi.

Son atölyelerindeki menülerinde Yöresel Topalak Çorbası, Dövme Pilavı ve Sütlaç olduğundan söz eden Gürbüz, sonrasında da hep birlikte afiyetle yediklerinden söz etti. Atölye’de sıcak, soğuk, tatlı, tuzlu her türden yemeği ve tatlıyı yaptıklarını dile getiren Gürbüz, “Menüleri çocuklarımızın isteklerine göre belirliyoruz. Onların canı bir şey istediğinde onu yapıyoruz. Burada sınırsız çeşit imkanımız var” diye konuştu. Atölye’nin, çocukların sosyalleşmelerine büyük katkı sunduğunu da sözlerine ekleyen Gürbüz, “Yemek yapmak zaten çok eğlenceli. Çocuklar yemeğe daldıkları zaman hem sosyalleşiyorlar, hem de birbirlerine bakarak bir şeyler öğreniyorlar. Çok memnunlar. Çok talebimiz var ve velilerimizden de güzel dönüşler alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Anne Coşkun: “Cansu buraya gelmeye başlayalı kendine olan özgüveni arttı”

Atölye’den faydalanan Cansu Coşkun’un annesi Nurşen Coşkun, “Cansu buraya gelince hayatında bir takım değişiklikler oldu ve özgüvenini kazandı. Evde bir takım el becerileri vardı, ama Mutfak Atölyesi’nde bunu daha da ilerletti. Evde yemek menülerini kendisi belirliyor ve ‘Bugün bunu yapalım!’ diye malzemeleri çıkarıyor. ‘Annecim hayır başka bir yemek yapalım’ dediğimde de; ‘Durdu Hocam bunu yaptı, ben biliyorum’ diyor” dedi. Kızının haftanın her günü Atölye’ye gelmek istediğini anlatan ve Atölye’yi çok sevdiğinden söz eden Coşkun, “Cansu’nun arkadaş çevresi yoktu. Buraya geldikten sonra arkadaş ortamını çok sevdi. Buraya gelmediği zaman sıkılıyor. Gelmek ve arkadaşlarıyla bir arada olmak istiyor. Büyükşehir Belediyemiz böyle bir imkân verdi bizlere ve bizler oldukça mutluyuz. Tereddüt etmeden çocuklarımızı gönderiyoruz. Çünkü başka şekilde topluma katamıyoruz. İyi ki böyle bir yerimiz var” diye belirtti.

Özel Gereksinimli Bireyler: “Mutfak Atölyesi İyi ki Var!”

Mutfak Atölyesi’nden faydalanan ve doğuştan görme engeli bulunan 19 yaşındaki Semanur Emren ise, bu atölye sayesinde mutfakta yemek yaparken bıçak ve ocak korkusunu yendiğini belirterek, “Bu korkumu Durdu Hocam sayesinde yendim. Burada tatlı ve yemek yapmayı öğreniyoruz.  Arkadaşlarımın hepsini çok seviyorum, hepsi tatlılar ama en çok da Durdu Hocamı seviyorum. O’nun sayesinde ben bu gücü aldım ve her şey O’nun sayesinde oldu. Burada çok şey öğreniyorum. Öğrendiklerimi eve gidip defterime yazıyorum ve sonrasında ona bakarak yapıyorum. Annem ve babam da çok seviniyorlar” dedi.

Özel gereksinimli bireylerden Büşra Güneş ise Mutfak Atölyesi’ne yeni başladığını belirtirken, “Burada çok güzel yemekler yapmayı öğrendim. Burayı çok seviyorum. Sevgili Durdu Hocama teşekkür ediyorum. Bize bu önemli yeri verdiği için Başkanımıza da teşekkür ederim. Yeni gelmeye başladım. Öğretmenim beni buraya yönlendirmişti ve onun için geldim. İyi ki de gelmişim. Burada çok mutluyum” diye konuştu.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.


Mersin,Mersin belediyesi

Mamak’ta yeni yılda da dolu dolu etkinlik

Regaip Kandili`nde lokma ve kandil simidi ikramı

Eyüpsultan Belediyesi’nden ücretsiz pazar servisi

ALANYA BELEDİYE TİYATROSU 2024’TE 10 BİN SANATSEVERİ BULUŞTURDU

KARTAL BELEDİYESİ’NİN MAKER EĞİTİMLERİ MAKİNE HANGAR’DA BAŞLADI!

YÜZLERCE SPORCU 14. UĞUR MUMCU YOL KOŞUSU’NDA YARIŞACAK

-İNÖNÜ SAVAŞLARI ŞEHİTLERİ ZAFERİN 104. YILINDA ANILDI

İZMİT BELEDİYESİ, 2024’TE HALK SAĞLIĞINI KORURKEN SOKAK HAYVANLARINI UNUTMADI

-LİGİN 14. HAFTASINDA BOZÜYÜK BELEDİYESİ EĞİTİM SPOR: 3  PAPARA GÖZTEPE: 1

14.9°