Ortahisar Yazar Buluşmaları, tarih, edebiyat ve kitap tutkunlarını bir araya getirdi

CHP 27.10.2024 22:46:19 0
Ortahisar Yazar Buluşmaları, tarih, edebiyat ve kitap tutkunlarını bir araya getirdi

Tarihçi-yazar Sinan Meydan, Cumhuriyetin ilanından sonra, içeride ve dışarıda Cumhuriyetin uzun ömürlü olmayacağını düşünenler bulunduğunu hatırlatarak, “Onlar, Cumhuriyetin yıkılmasını beklediler ama 100 yıl geçti, 101. yıla geldik. Cumhuriyetimizi yıkmak için mücadeleye devam ediyor, teröre başvuruyorlar ama bu Cumhuriyeti yıkamayacaklar. Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılında Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler düzeyinin üstüne çıkma hedefine ulaşacaktır” dedi. 
Ortahisar Belediyesi’nin Cumhuriyetin 101. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediği Ortahisar Yazar Buluşmaları etkinliği, ikinci gününde de dolu dolu geçti. İmza günü ve söyleşi etkinlikleri, Trabzon halkı tarafından ilgiyle takip edildi.

TARİHÇİ SİNAN MEYDAN, CUMHURİYET’İ VE ATATÜRK’Ü ANLATTI
Tarihçi ve yazar Sinan Meydan dinleyicilere Cumhuriyet’i ve Atatürk’ü anlattı. Söyleşiyi, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve eşi Tuba Kaya, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz ve CHP Ortahisar İlçe Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri ile çok sayıda kişi ilgiyle izledi.

“TRABZON CUMHURİYETİN SİMGE ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİDİR”
Meydan, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’ya teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Trabzon’un, Cumhuriyetin sembol şehirlerinden biri olduğunu vurguladı.
Başkan Kaya’nın Atatürk ve Trabzon ilişkisiyle ilgili bir film projesi hazırlığında olduğunu ve bunu kendisiyle paylaştığını ifade eden Meydan, bu projeyi bir müjde olarak katılımcılara duyurdu. 
Meydan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Son yıllarda sanki Trabzon’un Cumhuriyet tarihinde bir yeri yokmuş gibi bir algı oluşturuldu. Oysa ki Trabzon, Cumhuriyet için de sembol kentlerden biridir. Atatürk’ün çok önem verdiği kentlerden biridir. Cumhuriyetin kökleri çok sağlam, ağacı buduyorlar, ağacı kesiyorlar hatta kurumaya çalışıyorlar ama ağaç kurumuyor, yeni filizler veriyor, yeni sürgünler çıkarıyor.”

“CUMHURİYETİMİZ HER ŞEYE RAĞMEN 101. YAŞINDA”
Cumhuriyetin, yaşamayacağını düşünenlere rağmen 101 yaşına girdiğini söyleyen Meydan, “İngilizler, Cumhuriyet kurulduğunda 2 yıl ömür biçmişler. Onun için Lozan Anlaşmasını onaylamak istemiyorlar. İstanbul’daki bir yetkili Londra’ya rapor gönderiyor, o raporda şöyle ifadeler var; ‘Osmanlı yıkıldı, Mustafa Kemal yeni bir devlet kurdu. Bu devletin merkezini de Ankara yaptı. Bu Türkler bu Cumhuriyet işinin üstesinden gelemez. Bu Cumhuriyet yaşamaz.’ Onun için ‘Bu Cumhuriyeti tanımayalım, Ankara’ya elçi göndermeyelim’ diyorlar. ‘Sonra İstanbul yeniden başkent olur, Mustafa Kemal devrilir, saltanatçılar iktidara gelir, hükümeti kurar ve yeniden saltanata dönülür’ diyorlar. Bu doğrultuda 1930 yılına kadar İngiltere büyükelçilik açmıyor. Sadece İngilizler değil Fransız ve İtalyanlar da aynı şeyi yapıyorlar. Fakat Mustafa Kemal Atatürk, onların bu tutumuna izin vermeyerek ‘Bizimle diplomatik ilişki kurmak istiyorsanız Ankara’ya gelin’ diyor. Bunun ardından Fransızlar ve İtalyanlar Ankara’da elçilik açmak zorunda kalıyorlar. İngilizler de 1930 yılına kadar direniyor. Sonrasında İngilizler de Ankara’da elçilik açıyor ve İstanbul’daki elçi, Ankara’ya gidiyor. Neyi beklediler? Cumhuriyetin yıkılmasını beklediler. Ama 100 yıl geçti, 101. yıla geldik, bütün bu beklentileri boşa çıkardık. Kolay olmadı ama her şeye rağmen Cumhuriyetimiz 101. yaşına giriyor” diye konuştu.

“CUMHURİYETE İNANCINIZI ASLA YİTİRMEYİN”
Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyasında bir barış adası olduğunun altını çizen Meydan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün etrafımızda savaşlar devam ediyor. 100 yıldır bu savaşların dışında kalabildik. Ortadoğu savaş alanı, Balkanlar’da savaş yeni bitti, Kafkasya her an patlayabilir. Karadeniz’in kuzeyinde savaş var ve burada bir barış adası var; bunun adı Türkiye Cumhuriyeti. Bu da ‘Cumhuriyet neyi başardı?’ sorusunun cevabıdır. İç ve dış odaklar, Cumhuriyetimizi yıkmak için mücadeleye devam ediyor, teröre başvuruyorlar ama bu Cumhuriyeti yıkamayacaklar. Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılında Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler düzeyinin üstüne çıkma hedefine ulaşacaktır. Onun için asla umudunuzu yitirmeyin. Bu halka, bu millete, bu ulusa, bu Cumhuriyete inancınızı asla yitirmeyin. Umudu korumak çok önemli, Cumhuriyet umudunu koruyan, milletine inanan bir adamın eseri; Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri.”
Meydan, söyleşinin ardından okurları için kitaplarını imzaladı.

ÇAKIR VE KULAÇOĞLU, TRABZON’U VE TRABZONSPOR’U KONUŞTU
Spor yazarları Olcay Çakır ve Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu, Trabzon, Trabzonspor ve Türk toplumunun bu iki konuya yönelik bakış açısının değerlendirildiği söyleşide konuştu, ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Çakır ve Kulaçoğlu, Ortahisar Yazar Buluşmaları etkinliğini düzenleyen Belediye Başkanı Ahmet Kaya’ya teşekkür ettiler.

FARKLI KONULARDA, ÇEŞİTLİ SÖYLEŞİLER YAPILDI
Söyleşiler şair, yazar, çevirmen ve felsefeci Kenan Sarıalioğlu, yönetmen, editör, arkeolog ve çevirmen Saadet Özen, radyo yayıncısı, yazar ve çevirmen Yiğit Yavuz ile devam etti. 
Sarıalioğlu, Fransızca çeviriye başlama serüvenini anlatarak başladığı konuşmasında, etkinliği Hasan İzzettin Dinamo anısına düzenleyen Başkan Kaya’ya teşekkür ederek şu ifadelere yer verdi: “Hasan İzzettin Dinamo, edebiyatın kayıp yıldızlarındandır. Ama o yıldız bu günlerde yeniden doğmak üzeredir. O’nun eserlerini okumadan Cumhuriyeti anlamak mümkün değildir.” 
Programın devamında; psikolog-yazar Melih Yıldız ve avukat-yazar Mertcan Karacan ise söyleşilerinde yayımladıkları eserlere dair bilgiler paylaştılar, soruları cevaplandırdı. 
Şair, deneme ve roman yazarı Kemal Varol ile şair, öykücü ve radyocu Serkan Türk, yazar Sibel Türker ve yazar Polat Özlüoğlu ise okurları ve dinleyicileriyle keyifli birer söyleşi gerçekleştirdi.

YAZARLAR DİLBER, EYÜBOĞLU VE BABUŞÇU KİTAPLARINI İMZALADI
Etkinliğin ikinci gününde, yazarlar; Sabri Dilber, Turhan Eyüboğlu ve Fatma Babuşçu da okurlarıyla bir araya gelerek kitaplarını imzaladı.


Trabzon,Ortahisar Belediyesi

Bayraklı’da kış spor okulları başladı

Başkan Vahap Seçer’den ‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ Mesajı

Cumhuriyetin 101’inci yılında ulaşım yüzde 50 indirimli

Başkan Bozbey’den teröre ve şiddete karşı yaşam hakkına destek

Başkan Kaya, Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanları Toplantısına katıldı

"Zahmet olacak ama İzmir Körfezi'ne müdahale etsinler"

İZBAN’da Dijital İzmirim Kart dönemi

TUNÇ BAŞARAN KÜLTÜR MERKEZİ ve ESKİ HAL BİNASI ÇOK ŞIK OLDU

Ortahisar Yazar Buluşmaları, tarih, edebiyat ve kitap tutkunlarını bir araya getirdi

19.2°