Mersin Bellek Ofisi, ‘Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne Destek Veriyor

Mersin Bellek Ofisi, ‘Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne Destek Veriyor

Mersin Bellek Ofisi, ‘Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne Destek Veriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren Mersin Bellek Ofisi, Mersin’in somut ve somut olmayan kültürel mirasını araştırma, ortaya çıkarma, koruma, dijitalleştirme ve gelecek nesillere aktarma anlamında çalışmalar yürütmeyi sürdürüyor. Kent içinde bu bağlamda yürütülen projeleri de destekleyen Mersin Bellek Ofisi, Türk Dil Kurumu’nun 2020 yılında başlattığı  ‘Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ kapsamında Mersin’de yapılan çalışmalara da destek veriyor.

Projeyle Türkiye’nin 81 ilinde yer alan 6 bin köy/mahallenin 600’üne gidilerek yerleşik olarak bulunan kişilerin konuşma biçimlerini, ağızlarını derleyip kayıt altına alarak Türkçe Ağız Atlası hazırlanması amaçlanıyor. Projenin Mersin il sorumlusu Profesör Dr. Hürriyet Gökdayı, 10 kişilik akademisyen, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ekibiyle kentteki 805 mahallenin 85’ini belirledi. Ekip bu kapsamda köyden çok çıkmamış, konuşması çok değişmemiş bir kadın ve bir erkek vatandaşa bölgenin konuşma özelliklerini ortaya çıkaracak sorular yöneltiyor. Sona yaklaşan projeyle Türk Dil Kurumu web sayfasından projenin sonuçlarına ulaşılabilecek. Türkiye’nin derleme yapılan köy/mahallelerinde nasıl konuşulduğunu merak eden birisi web sayfasındaki verilere ulaşabilecek veya yazılı biçimini görebilecek.

Akça: “ ‘Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ni destekliyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, Bellek Ofisi’nin somut ve somut olmayan kültürel mirasın araştırılması, incelenmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçladığını anlatarak, “Bugün de güzel bir projede biz de destekçi olarak buradayız. Bu projenin ismi ‘Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’. Bu projenin il sorumlusu Mersin Üniversitesi Profesör Dr. Hürriyet Gökdayı. Bu çalışma; kentimizde konuşulan, artık unutulmaya yüz tutmuş dilleri, ağızları araştırarak belgeleme çalışması. Türkiye'nin 81 ilinde hedeflenen bir proje. Bizim de Mersin Bellek Ofisi olarak desteklerimiz bulunmakta. Mersin Bellek Ofisi bundan sonraki çalışmalarında da yine Mersin’in somut ve somut olmayan kültürel mirasını öncelikle araştırma, mevcut potansiyelimizi derleme, koruma dijitalleştirme ve gelecek nesillere aktarma anlamında çalışmalarına devam edecek” dedi.

Gökdayı: “Bu projeyle Türkçe Ağız Atlası hazırlanacak”

Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dr. Hürriyet Gökdayı, Türk Dil Kurumu tarafından 2020 yılında başlatılan Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’nde Türkiye'de bulunan bütün yerleşim birimlerinin yüzde 10’una gidilerek derleme yapıldığını belirtip “Projeyle yerleşik olarak bulunan kişilerin konuşma biçimlerini, ağızlarını derleyip kayıt altına alarak Türkçe Ağız Atlası’nı hazırlama amaçlanıyor. Bu kapsamda özellikle yaşlılardan az eğitim almış, konuşması çok değişmemiş, köyden çok fazla dışarıya çıkmamış kişilerin konuşmalarını kayıt altına alıyoruz. Onlara belirli sorular soruyoruz. Bu sorulara verdikleri cevapları da yazıyoruz. Tüm Türkiye'de 6 bin civarında yerleşim birimi var. 600 yerleşim birimine gidilerek bu çalışma yapılıyor” dedi.

Gökdayı, Bu çalışmadan elde edilecek verilerle Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Ağız Atlası’nı hazırlayacağını belirterek, “Türk Dil Kurumu web sayfasından bu projenin verilerine ulaşılabilecek. Diyelim ki Artvin'in Şavşat ilçesinin derleme yapılan bir köyünde nasıl konuşulduğunu merak ediyorsanız bu web sayfasından ulaşabileceksiniz veya yazılı biçimini görebileceksiniz. Bu bağlamda Türkçenin ağızlarının korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması anlamında çok önemli bir proje” diye konuştu.

Projenin Mersin il sorumlusu olan Gökdayı, kentteki 805 mahallenin 85’ini belirlediklerini ve sona yaklaştıklarını ifade ederek, “Gerçekten böyle bir çalışmanın yapılması gerekiyordu. Dünyada birçok dilin ağız atlası var. Türkçe için de bunun olacak olması bizleri mutlu ediyor. Saha çalışmalarını yaparken Mersin Büyükşehir Belediyesi Bellek Ofisi bize destek verdi. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu yönden belediyenin desteği bizim işlerimizi kolaylaştırdı. Belek Ofisi zaten Mersin’in somut olmayan kültürel mirasının kayıt altına alınması, korunması anlamında da çok önemli işler yapıyor, yapmak istiyor. Biz de elimizden gelen desteği onlara vermeye çalışıyoruz” dedi.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.


Mersin,Mersin belediyesi


Sahilköy - Doğancılı (Şile) Kumsal Yürüyüşü

İZMİT BELEDİYESİNDEN TÜYSÜZLER’E GÜVENLİ ALAN

Kuş Gözlemi Gerçekleşti

Büyükşehir Alo 153 ve Beyaz Masa, Gastronomi Günleri’nde Vatandaşı Dinleyecek

Siirt Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nden İzinsiz Afişlere Karşı Sıkı Denetim

İZMİT BELEDİYESİNDEN OKULLARDA 4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ PAZARLARINDAN BİRİ TARSUS BELEDİYESİ İLE KURULUYOR

BAŞKAN GÖKHAN YÜKSEL, MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ’NİN İKİNCİ MECLİS TOPLANTISINA KATILDI

Başkan Şadi Özdemir ‘Eker I Run’ heyecanına ortak oldu

Eş Başkan Hatun: Hizmet yapmak istiyorsanız Kasor Havzasını turizme açabilirsiniz

İZMİT BELEDİYESİ YAZIN BEREKETİNİ HALKLA PAYLAŞTI

Belediye Başkanı Arı Almanya’da

Nilüfer Belediyespor’dan deplasmanda kritik galibiyet

Buca'da Aşıklar Şöleni düzenlendi

BAŞKAN TAVLI, “KOKARCA İLE TOPYEKÜN MÜCADELE ETMEMİZ ŞART”

Hanbaşı Mahallesinde Asfalt Serimi Tamamlandı

KONYA VALİSİ AKIN BAŞKAN ALTAY’I ZİYARET ETTİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, "TÜGVA 8. Teşkilat Eğitim Kampı"nın kapanış programında konuştu

Bakan Yumaklı, Sokak Muhafızları’nı ödüllendirdi

BAŞKAN PEKYATIRMACI TEKNOFEST’TE SELÇUKLU’YU BAŞARIYLA TEMSİL EDEN TAKIMLARI TEBRİK ETTİ

Can dostlar yeni yuvalarına kavuştu

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR, “BAŞARIYLA UYGULADIĞIMIZ BELEDİYE HİZMETLERİ, TÜRKİYE’YE MODEL OLUYOR”

BÜYÜKŞEHİR’İN TİYATRO ETKİNLİKLERİYLE ÇOCUKLAR EĞLENİYOR

ÜNYE’DE OFF-ROAD ŞÖLENİ

Mersin Bellek Ofisi, ‘Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne Destek Veriyor

Yazar Mehmed Uzun’un anısına sergi açıldı

Hendek Uludere İçme Suyu Arıtma Tesisi öğrencilerin dersine konu oldu

Büyükşehir Tarihi Muradiye Mezarlığı’na Sahip Çıktı

Minik öğrenciler İtfaiye ile tanıştı

-BAŞKAN BAKKALCIOĞLU “BİZİM KIZLAR”I GİOVANNİ GUİDETTİ İLE BİRLİKTE İZLEDİ

Yükleniyor