KAYSERİ'DE MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Güncel 28.06.2024 20:17:13 0
KAYSERİ
Mesleki ve teknik eğitimin mevcut durumu, sorunları, çözüm önerileri ve ihtiyaç duyulan diğer konuların ele alınması için düzenlenen Mesleki Eğitim Çalıştayı, Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz'ün katılımıyla Kayseri'de düzenlendi.
 
Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu, çalıştayda yaptığı konuşmada Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesine katkı sağlayacak en önemli göstergenin mesleki eğitimin istenen seviyeye ulaşmasıyla mümkün olacağını ifade etti.
 
Şamlıoğlu, Bakanlık olarak 21. yüzyılın yerlilik, millîlik, özgünlük ve katma değer yaratmaktan geçtiği bilinciyle ülkemizin kalkınmasında büyük rol üstlenen mesleki ve teknik eğitim sistemimizi bilgi, teknoloji, üretim yöntemleri ile iş hayatındaki gelişmelere paralel olarak sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli olarak güncellediklerini kaydetti.
 
Şamlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: Sosyal bilimlerden fen bilimlerine, musikiden eğitimin her platformunda var olan mesleki ve teknik eğitimi; 'Ben her yerde varım!' formasyonuyla ve eğitimde üretim, üretimde eğitim anlayışıyla adım adım daha da ileriye taşıyoruz. Bu kapsamda 'Herkesin bir mesleği olmalı.' anlayışını ilke edinerek sektörle iş birliği içinde mesleki eğitimde erişimi ve kaliteyi artırmayı, öğrencilerimizi hayata ve istihdama hazırlayarak ülkemizin kalkınması ve refahına katkı sunmayı amaçladığımız 'Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'ni hazırlamış bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
 
"Sektör içi okul ve sektöre entegre okul benzeri iş birliği modellerini hayata geçiriyoruz"
"Eğitici üretim, üretici eğitim" şiarını vurgulayan Şamlıoğlu, öğrencileri daha iyi yetiştirmek, sektörle iş birliğini güçlendirmek, iş dünyası ile etkileşim kurmak ve mesleki eğitimin kalitesini artırma önceliği ile mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdam olanaklarını artırmak amacıyla sektör içi okul ve sektöre entegre okul benzeri iş birliği modellerinin hayata geçirildiğini aktardı.
 
Bireylerin daha geniş becerilerle istihdama geçmesini sağlamak amacıyla mesleklerin küçük görevlere bölünmesinin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyleyen Şamlıoğlu; "Bizler mesleki ve teknik eğitim öğrencilerimizi ara eleman olarak değil; usta, girişimci, tekniker ve teknisyen olarak görüyoruz. Sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ahilik anlayışı temelinde mesleki değerlere sahip; ekonomiye katkı sunan ehil bireyler yetiştirmeyi amaç ediniyoruz. Aynı zamanda mesleki eğitim programlarımıza uyumlu sektörün yoğun olduğu bölgelere diğer illerden öğrencilerimizin şartları uygun olan okullarda eğitim alabilmesini sağlayacak, 'bölge mesleki ve teknik Anadolu lisesi' uygulamasıyla okulları birbirleri ile entegre edeceğiz. Böylelikle öğrencilerimizin sürekli üretim içinde olacakları yeni bir etkileşimi hayata geçirmiş olacağız." dedi. 
 
Şamlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: Ailelerin ve toplumun mesleki ve teknik eğitime farkındalığını artırmak ve algısını olumlu yönde değiştirmek içinse farkındalık çalışmaları yürüterek kısa filmler, animasyonlar ve kamu spotlarını hayata geçireceğiz. Mesleki eğitimde erişimi artırmak, öğrencilerimizin erken dönemde temel mesleki becerileri keşfetmelerini ve kazanmalarını sağlamak, akademik ve mesleki başarılarını artırmalarına katkıda bulunmak, geniş kariyer seçeneklerine sahip olmalarını ve iş hayatına uyumlarını kolaylaştırılmak amacıyla "Beceri Geliştirme Programı" adıyla yeni bir uygulamayı hayata geçirdik. Bu yaz tatilinde meslek liselerinde yürütülecek "zanaat atölyeleri" olarak da anılan yeni uygulama ile ortaokul öğrencilerinin de temel becerilerinin erken yaşta geliştirilmesini sağlamış olacağız. Ortaokul 7. sınıftan itibaren öğrencilerin ücretsiz olarak katılabileceği uygulama, 10 ilde 196 okulda pilot uygulama şeklinde başlattık ve ülke geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüteceğiz.
 
Kurumlar arası ortak veri tabanı oluşturulacak
Sektör çalışanlarının mesleki becerilerini, meslek etiği ve iş pedagojisi yetkinliklerini güncellemek amacıyla ustalara, usta öğreticilere yönelik eğitim programları düzenleneceğini aktaran Şamlıoğlu, "Mezunlarımızın takibinin yapılması ve mesleki eğitim sistemini kalitesinin artırılması adına MEB, TÜİK, İŞKUR, SGK ve YÖK verileri birleştirilerek ortak veri tabanını oluşturacağız. Böylelikle de mesleki ve teknik eğitimin gücünü de arttırmış olacağız." dedi.
 
Şamlıoğlu, mesleki eğitimin gelişmesine katkı sunan herkese teşekkür etti.
 
Kayseri'de iki gün sürecek olan çalıştayla "mesleki eğitim ve istihdam ilişkisi, sektörlerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilmek için yapılması gerekenler, mesleki eğitimin toplumda ve öğrenciler arasında tercih edilebilirliğini arttırılması, mesleki ve teknik eğitim - sanayi ilişkileri ve odaların mesleki eğitimin gelişimindeki rolü, mesleki ve teknik okullarında eğitim altyapısı, donanım ve öğretmen nitelikleri" gibi birçok konunun ele alınarak çalışmalara katkı sağlanması hedefleniyor.

Ankara,Milli Eğitim Bakanlığı

Bakanımız Göktaş: “Herkesi bir çocuğun hayatını tümden değiştirecek bir dokunuşla koruyucu aile olmaya davet ediyorum”

BAKAN YUMAKLI AÇIKLADI: IPARD III PROGRAMI 2. BAŞVURU ÇAĞRI İLANI YAYIMLANDI

SİBERGÖZ-47 Operasyonu: 27 İlde 97 Şüpheli Yakalandı

BAKAN TEKİN, "BEN BİR ÖĞRETMENİM" ADLI TİYATRO GÖSTERİSİNİ İZLEDİ

Bakan Işıkhan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Temaslarda Bulundu

LGS TERCİH SÜRECİ BAŞLADI

KAYSERİ'DE MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

DENİZCİLİĞİN KALBİ İSTANBUL’DA ATACAK

Ticaret Bakanı Bolat, Dış Ticaret İstatistiklerini Değerlendirdi

34°