Gastronomi Festivaline Muhteşem Başlangıç

AK PARTİ 13.10.2024 23:25:45 0
Gastronomi Festivaline Muhteşem Başlangıç
 
                 
 

NİĞDE’Yİ HER YÖNÜYLE TANITACAK OLAN FESTİVAL DOLU DOLU GEÇİYOR

Niğde Belediyesi’nin Niğde Valiliği ile birlikte düzenlediği 4. Gastronomi Festivali, yoğun katılım ve renkli görüntüleri ile muhteşem bir başlangıç yaptı. Niğde’ye has ürünlerin sergilendiği stantların yer aldığı festival alanını tıklım tıklım dolduran vatandaşlar, birbirinden farklı etkinlikler ve ünlü sanatçıların konserleri ile festival heyecanını doya doya yaşıyor.

 

BÜYÜK FESTİVAL KORTEJ YÜRÜYÜŞÜYLE BAŞLADI

Kentin yöresel ürünleri, gastronomi unsurları ile tarihi, turistik ve doğal güzelliklerinin Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıtılması amacıyla düzenlenen festival için Derbent Kavşağı’nda bir araya gelen il protokolü ve vatandaşlar, kortej halinde festival alanına kadar yürüdü.

 

AÇILIŞ TÖRENİNE YOĞUN İLGİ

Niğde Belediyesi Kültür Merkezinin yanındaki konser alanında düzenlenen açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Halk oyunları gösterisinin ardından Niğde Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ve Niğde Belediyesi davul ritim kursiyerleri gösteri sundu.

 

NİĞDE’NİN 40 ÜRÜNÜ COĞRAFİ İŞARET ALABİLECEK KAPASİTEDE

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik, kentin gastronomi açısından zengin bir il olduğuna dikkati çekti. Niğde’ye has 6 ürünün coğrafi işaret aldığını anımsatan Vali Çelik, en az 40 ürünün daha coğrafi işaret alabilecek özelliklere sahip olduğunu vurguladı.

 

“NİĞDE’Yİ HER YÖNÜYLE TANITMAYI AMAÇLIYORUZ”

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise 3 yıl önce Patates Festivali, ardından Elma Festivali olarak düzenledikleri yöresel ürünler festivalini geçen yıl bir adım daha ileriye taşıyarak 3. Gastronomi Festivali adı altında düzenlediklerini hatırlatarak, bu yıl da kapsamını genişlettikleri ve 9 gün 4. Gastronomi Festivalini gerçekleştiriyor olmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Festivali düzenlemekteki amaçlarının sadece Niğde’nin yeme içme kültürü ve gastronomi unsurları değil, aynı zamanda 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Medeniyetler Şehri Niğde’yi hem tarihi ve turistik değerleri ile hem doğal güzellikleri ile hem sanayi ve ekonomisi ile önce Niğdelilere, sonra Türkiye’ye ve ardından tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını vurguladı.

 

TABAL GASTRONOMİ EVİNİN ARDINDAN YENİ BİR YATIRIM DAHA GELİYOR

Niğde’nin jeopolitik olarak binlerce yıl öncesinden bile gastronomi ve yeme içme kültürü açısından önemli bir bölge olduğunun tespit edildiğini aktaran Başkan Özdemir, milattan önce bu topraklarda hüküm sürmüş olan Tabal Krallığının da bölgesinde yeme içme kültürü ile ön plana çıkan bir medeniyet olduğunu vurguladı. Başkan Özdemir, “Bu gerçeklikten hareketle Niğde’mizin ve çevresinin tüm gastronomi unsurlarını içinde barındıran Tabal Gastronomi Evi’ni açtık. Burada geçmişten günümüze Niğde’ye has yiyecek ve içecekleri hem yöre halkına hem de yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyoruz ve çok olumlu dönüşler alıyoruz. Yakın zamanda restorasyonunu tamamlamak üzere olduğumuz Kadıoğlu Konağı’nda ise gastronomi ile alakalı daha geniş kapsamlı bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Amacımız, Niğde’mizin yemeklerini, yöresel ürünlerini tüm dünyaya tanıtmaktır” diye konuştu.

 

NİĞDE DÖNÜŞÜYOR, GELİŞİYOR VE GÜZELLEŞİYOR

Niğde’nin her geçen yıl dönüşüp geliştiğini ve güzelleştiğini vurgulayan Başkan Özdemir, Ankara-Niğde otoyolunun açılmasının ardından sanayicilerin Niğde’ye olan ilgisinin arttığını Bor ve Niğde merkezdeki Organize Sanayi Bölgelerinin genişleme çalışmalarının tamamlandığını, Kayseri yolu üzerine kurulacak olan yeni Organize Sanayi Bölgesi’ndeki altyapı çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

 

TURİZMDE DE ATILIM YAPACAĞIZ

Niğde’nin sanayi ve tarım alanında her geçen gün geliştiğine işaret eden Belediye Başkanı Emrah Özdemir, turizmde de gelişmesi için her türlü çabayı gösterdiklerini, Niğde Kalesi ve Çevresi Korumu ve Yenileme Projesi ile Niğde Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi tamamlandığında bölgenin önemli bir cazibe merkezi olacağını kaydetti.

 

FESTİVAL ALANINDA 250 ÇADIR KURULDU

Organizasyonun bütçesine ilişkin açıklamada da bulunan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, festival alanına 250’nin üzerinde çadır kurulduğunu, organizasyon bütçesinin tamamına yakınının ise esnaf tarafından karşılandığını belirtti.

 

RENKLİ ETKİNLİKLER

Niğde’nin dillere destan tavasını, Bor’un söğürmesini, Çamardı’nın dondurma ve halka tatlısını, Ulukışla’nın Darboğaz kirazını, Çiftlik’in tandırda kuru fasulyesini, Altunhisar’ın çileğini ve yüzlerce yöresel ürünü tanıtacakları festivalin 19 Ekim’e kadar devam edeceğini hatırlatan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, yemek yapma ve yemek yapma yarışmaları, paneller, gastronomi avı, workshoplar, atölyeler, sergiler, gastro şovların yanı sıra birbirinden ünlü sanatçıların vereceği konserlerle renklenecek festivali, gelecek yıllarda da devam ettireceklerinin müjdesini verdi.

Açılış konuşmalarının ardından İl Protokolü yöresel sokak lezzetlerinin tanıtıldığı stantlar ile kadın kooperatiflerinin yöresel ürünlerinin yer aldığı stantları gezdi. Vali Cahit Çelik ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ile protokol üyeleri stant ziyaretleri sırasında vatandaşlara patates kızartması ikram etti.

 

TUĞÇE KANDEMİR, NİĞDELİ HAYRANLARINI COŞTURDU

Dolu dolu geçen festival kapsamında akşam saatlerinde ünlü sanatçı Tuğçe Kandemir, Niğdeli hayranlarına unutulmaz bir konser verdi. Festival alanının tıklım tıklım dolduğu konser öncesinde, kürsüye çıkarak vatandaşlara hitap eden Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde’yi her yönüyle geliştirerek, bu kenti mutlu insanların yaşadığı şehir haline getirmeye kararlı olduklarını vurguladı.

 

PANELLER, YEMEK YARIŞMALARI…

Festivalin ikinci gününde ise 100. Yıl Mübadele Programı, söyleşiler, Workshoplar, Niğde yemekleri fotoğraf sergisi, vefa mutfağı, panel, gastronomi rekoru denemesi, gastronomi avı, yemek yeme ve yemek yapma yarışmaları, bilgi yarışması, gastro şov etkinliği ve gala yemeği ile devam ediyor.

 

FESTİVAL DOLU DOLU GEÇİYOR

Festivalin üçüncü günü olan yarın ise (13 Ekim), Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) bünyesindeki dernekler çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Niğde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği (NİGAMUD) bünyesindeki şefler ise Workshop etkinliği ile festivale renk katacak. Ayrıca Niğde Belediyesi ve festivale katılan firmalar tarafından katılımcılara ikramlar sunulacak. Yemek yeme yarışması ve yemek yapma yarışmalarının ardından sanatçı Umut Kaplan konser verecek.

4. Gastronomi Festivali kapsamında 14 Ekim’de Sancak, 15 Ekim’de Ayna, 16 Ekim’de Lara, 17 Ekim’de Arzu Akdaş, 18 Ekim’de Ceza ve 19 Ekim’de Hakan Altun konseriyle festival sona erecek.

 

 

 

 

 


Niğde,Niğde Belediyesi

HBB, İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE YENİ BİR ADIM ATTI

YAYA ÜST GEÇİDİNDE CAM KAPLAMA İŞLEMİNE GEÇİLDİ

BYKEHRDEN AMATR FUTBOL KULPLERNE MALZEME YARDIMI

DEREBAŞI VİRAJLARI DÜNYAYA TANITILIYOR

Samsun’da çocuklar “Uzayın sırlarını keşfe çıktılar”

KONYA BÜYÜKŞEHİR ILGIN'A BÜYÜK BİR ÇEVRE YATIRIMI KAZANDIRIYOR

Bilgilendirme ve tanışma toplantısı yapıldı SELÇUKLU GENÇLİK MECLİSİ YENİ DÖNEMDE DE GENÇLERİN GÖZDESİ OLACAK

Büyükşehir Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde geleceğin şampiyonlarını keşfediyor

ÇOCUKLAR KİTAP VE TİYATRONUN BÜYÜLÜ DÜNYASINDA BULUŞUYOR

21.4°