Tarih: 19.09.2024 05:22

Eşbaşkanlar Dilkaya Deltasında kanoya binip kürek çekti

Facebook Twitter Linked-in

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Edremit Dilkaya (Engil) Deltası bölgesinde kano sürüşü yaparak Akdamar Adası’nda yürüyüş gerçekleştirdi. 

Van Büyükşehir Belediyesi'nin “Avrupa Hareketlilik Haftası” etkinlikleri sürüyor. Etkinlikler kapsamında Edremit Dilkaya (Engil) Deltası bölgesine giden Eşbaşkanlar Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan Dilkaya’daki ekosisteme dikkat çekmek amacıyla kanoya binerek kürek çekti. Eşbaşkanlara Edremit ve Gevaş Belediye Eşbaşkanları, Meclis üyeleri, belediye çalışanları, Van Ekoloji Derneği yöneticileri ve yurttaşlar katıldı.

Sazlıklarda kano sürüşü yapan Eşbaşkanlar, Dilkaya sazlıklarının bir doğa harikası olduğunu dile getirdi. 

Dilkaya sazlıklarının mutlaka korunması gereken bir alan olduğunu ifade eden Eşbaşkan Neslihan Şedal, “Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi olarak bir takım etkinlikler düzenledik. Bunların ilki pedal çevirmeydi. Dün de engelli yurttaşlarımız ile bir araya geldik. Bugün de bir doğa harikası olan Dilkaya sazlıklarındayız. Dilkaya sazlığı bizler için ve burada yaşayan canlılar için çok büyük bir değer. Bugün bu değere doğa harikasına sahip çıkma adına buradayız. Çünkü burada hakikaten çok ciddi politikalar yürütülüyor. Özellikle sazlıkların işe yaramayan alanlar olarak görülmesi sonucu sazlıklar yok edilerek tarım alanlarına dönüştürülüyor. Bilindiği üzere yakın bir tarihte burada tarım alanlarını sulamak amacıyla sazlıkların suyunun göle akıtılması durumu da gerçekleşmişti. Biz ona müsaade etmeyerek önlemler almıştık. Ve önlemlerimiz sonucu da tahribatın büyümeden önüne geçmiştik. Büyükşehir Belediyesi olarak dün olduğu gibi bugün de buranın korunması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” dedi

Dilkaya Sazlıklarını Ekolojik Yaşam Alanına Dönüştürmek İstiyoruz

Tüm diğer kurumlar ile gerekli koordinasyonu sağladıktan sonra Dilkaya sazlıklarında doğayla iç içe bir yaşam merkezi kurmak istediklerini belirten Eşbaşkan Şedal, şunları söyledi: “Sazlıklar ekosistemin sürdürülebilirliği için çok önemli alanlardır. Biz bu zenginliğin farkında olarak buranının korunması için yeni projeler hazırlıyoruz. Dilkaya sazlıklarını ekolojik dengenin nasıl sağlandığını gösteren bir akademi merkezi haline getirmeyi düşünüyoruz. İnsanlar buraya gelip bir okul gibi burada canlıların yaşamlarını görüp ekolojik dengeyi nasıl koruyacaklarını öğrenmelerini istiyoruz. Elbette bunu yaparken de bu doğal güzelliği koruyacağız. Korurken de turizme kazandıracağız.”

‘Dilkaya Sazlıklarının Her Bir Metrekaresinde Tarih Ve Yaşam Var’

Van Gölünün Van için çok kıymetli olduğunu ifade eden Eşbaşkan Abdullah Zeydan ise, “Van Gölünün her bir kırışı Vanlılar için bizler için çok değerlidir ve özeldir. Bugün de Van Gölünün o eşsiz güzelliklerinden biri olan Van gölüyle iç içe geçmiş Dilkaya Sazlıklarındayız. Burası yüzlerce kuş türüne ve canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu güzelliği korumak bizim elimizde. Buranın korunması ve bir farkındalık oluşturmak adına Büyükşehir Belediyesi ve çevreciler olarak bugün buradayız. Bu muhteşem yerin aynı zamanda bir de tarihi var. Dilkaya'da Urartular da yaşamış, bugün Van Müzesi'nde sergilenen bir sürü tarihi eser kalıntıları buradan çıkarıldı. Yani bu cennet yerin her metrekaresinde tarih, yaşam, yeşillik, var. Van, her anlamıyla çok önemli bir konumda, Cenab-ı Allah verdikçe vermiş. Bizim de görevimiz işte bu güzellikleri korumak kollamak, geleceğe taşımak. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak Van Gölüne çok önem veriyoruz. Van Gölü'ndeki temizlik her boyutuyla belediyemiz tarafından sürdürülüyor. Dip çamuru temizliğimiz devam ediyor. Özellikle kıyılardaki çöplerin toplanması anlamında da büyük bir farkındalık yaratıyoruz” diye konuştu. 

Kano sürüşün ardından Eşbaşkanlar ve beraberindekiler sazlık alanda çevre temizliği yaparak çöp topladı. 

Son olarak Akdamar Adasına giden Eşbaşkanlar, burada çevre yürüyüşü yaptı. Akdamar Ermeni Kilisesi’ni de ziyaret eden Eşbaşkanlar, adayı ziyaret eden turistlerle fotoğraf çekindi, halkla sohbet etti.



Van,Van Belediyesi



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —