Eş Başkan Hatun: Kentin geleceğini birlikte planlamaya çalışıyoruz

DİĞER 2.07.2024 19:36:16 0
Eş Başkan Hatun: Kentin geleceğini birlikte planlamaya çalışıyoruz

Sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, 5 yıllık Stratejik Plan hazırlığı kapsamında toplantılar yaparak kentin geleceğini birlikte planlamaya çalıştıklarını belirtti. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması amacıyla başlattığı çalışmalar devam ediyor. 17 ilçeden muhtar toplantılarıyla başlayan, kent merkezinin farklı noktaları ile Büyükşehir Belediyesi önünde “Halk Günleri” stantlarıyla devam eden çalışmalar, “Odak Grup” toplantılarıyla sürüyor. 

Kültür ve Kongre Merkezinde sivil toplum örgütleri temsilcileriyle yapılan “Odak Grup” toplantılarının ikincisi, “Ekoloji, yerel ekonomi ve tarım” başlığıyla yapıldı. Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Genel Sekreter Yardımcıları Zerrin Türk ve Reşat Bakan, Ekoloji Derneği, Maden Mühendisleri Odası, Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (TARIM ORKAM-SEN), Ziraat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Şehir Plancıları Odası, Yenişehir Ziraat Odası ile birlikte birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.  

Eş Başkan Hatun: Stratejik Plana ışık olabilecek çalışmalar planlamak istiyoruz

Toplantının açılışında konuşan Eş Başkan Doğan Hatun, 5 yıllık Stratejik Plan hazırlığı kapsamında “Odak Grup Toplantıları” yaparak kentin geleceğini birlikte planlamaya çalıştıklarını söyledi. “Neleri planlayabilir, neleri inşa edebilir, neleri üretebilir, kentin ana sorunları nelerdir” başlıkları ile tartışmak için bir araya geldiklerini ifade eden Hatun, 5 yıllık Stratejik Plana ışık olabilecek çalışmalar planlamak istediklerini belirtti.

‘Doğduğumuz yerde doyacağız’

Dünyanın ekoloji ve ekonomi alanında bir kriz halinde olduğunu kaydeden Hatun, “Biz de parçalı olarak kendi üzerimize düşeni alıyoruz maalesef. Seçim sürecinde birkaç tane sloganımız vardı. Bunlardan biri ‘Doğduğumuz yerde doyacağız.’ Bunun ana teması tarımımızı, yerel ekonomimizi, suyumuzu, kentin bir bütününe yayabilmektir. Kentin bütün bileşenlerini, özellikle kırsal kalkınma, kooperatifçilik mantığıyla yapabilecek çalışmaların içine dahil etmeliyiz” dedi.

Kırsal kalkınmanın önemini vurgulayan Hatun, şöyle konuştu: “Bizler de kendi yerel ekonomimizi planlarken biraz daha kırsal kalkındırmamızı, yerel ekonomimizi güçlendirecek politikalarla ‘kendi doğduğumuz yerde doyacağımız’ bir sistem örgütlemeye çalışıyoruz.” 

‘Su doğru kullanılmalı’

Su yönetimi ile ilgili sorunlara dikkati çeken Hatun, suyun doğru planlanmaması ve suyun doğru kullanılmamasının içme suyunu tehdit edecek boyutta olduğunu söyledi. Dicle Nehrinin 3 ülke için önemini anlatan Hatun, planlı çalışmalar yaparak suyun doğru kullanımının bir kültüre dönüşmesi gerektiğini kaydetti.

STÖ temsilcileri: Kooperatifleşme geliştirilmeli

Toplantıya katılan sivil toplum örgütleri temsilcileri de, taleplerini dile getirdi. Belediye bünyesinde bazı ilçelerde Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesinin yapılmasını talep eden STÖ temsilcileri, kırsal mahallelerde genç çiftçilerin desteklenmesi, yurttaşların tarımda yenilikçi ürünlerin üretimi için bilgilendirme yapılması, hayvancılığın gelişmesi amacıyla yatırımların yapılması ve süt toplama merkezlerinin oluşturulması, kooperatifleşmenin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. 

Çiftçinin desteklenmesi

Çiftçiye danışmanlık hizmeti ile birlikte destek verilmesi gerektiğini kaydeden STÖ temsilcileri, şu önerilerde bulundu: “İmar planlamasında mera ve tarım arazisi göz önüne alınmalı. Tarım ile ortaklı mera ve otlak alanlarda geliştirici projeler olmalı. Organik Pazar gibi alanlar yapılmalı. Geri dönüş yapılan köyler, altyapı ve tarımsal projeler ile desteklenmeli. Belediye, çiftçilere ekipman konularında destek olmalı. Fide üretimi ve dağıtımı yapılmalı.”

Yenilenebilir enerji teşvik edilmeli

Yenilenebilir enerjinin teşvik edilerek desteklenmesini talep eden STÖ temsilcileri, Dicle Nehrinde ruhsat süreleri dolmasına rağmen çalışmaya devam eden kum ocaklarının kapatılmasını istedi. 


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi

Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Hakkında Duyuru

Şanlıurfa Valiliği İl Göç iDaresi Müdürlüğü İhale İlanı Hakkında Duyuru

Büyükşehir Viranşehir'de Yol Kalitesini Artırmak İçin Sathi Asfalt Çalışmalarını Hızlandırıyor

AKDENİZ KENT KONSEYİ 12’NCİ OLAĞAN GENEL KURULUNU YAPTI

DBB sosyal durum tespiti için saha araştırması yapıyor

‘Temiz bir kent’ için cadde ve bulvarlara çöp kovaları yerleştiriliyor

ÇOCUK SANAT MERKEZİMİZ CIVIL CIVIL

Belediye Başkanı Rasim Arı: “Gençlerimizin Her Zaman Destekçisi Olacağız”

Belediye Başkanı Rasim Arı: “Biz Bahane Üretmeyip Çalışacağız”

33.2°