Eş Başkan Bucak: Bütünlüklü bir imar planı oluşturmak istiyoruz

DİĞER 5.07.2024 19:32:21 0
Eş Başkan Bucak: Bütünlüklü bir imar planı oluşturmak istiyoruz

“Kentleşme” başlığıyla yapılan “Odak Grup” toplantısında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, bütünlüklü ve sürdürülebilir bir imar planı oluşturmak istediklerini belirterek, kentin ihtiyacı olan yeni Ulaşım Mastır Planı için çalışma başlattıklarını söyledi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması amacıyla başlattığı “Odak Grup” toplantıları Kültür ve Kongre Merkezinde devam ediyor. Sivil toplum örgütleri temsilcileri ve meslek odalarının katılımıyla düzenlenen toplantının altıncısı “Kentleşme” başlığıyla yapıldı. Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Harita Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Koruma Komisyonu, Rosa Kadın Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnşaat Müteahhitleri Derneği, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Ekoloji Derneği, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği, Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Kadın Bisiklet Grubu, Yeni Yaşam Derneği, Tigris Bisiklet ve Doğa Kulübü temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesinin ilgili daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.  

Eş Başkan Bucak: Kaçak yapılaşma 8 yılda devasa noktaya erişti 

Toplantının açılışında konuşan Eş Başkan Bucak, “Odak Grup” toplantılarını çok önemsediklerini ve çok verim aldıklarını söyledi. İmar faaliyetleri açısından kentte birkaç şeyin bilinmesi gerektiğini belirten Bucak, en önemli sorunlardan birinin kaçak yapılaşma olduğunu ifade etti. Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu: “Elbette bizim yerel yönetimlerin bir sorunuydu kaçak yapılaşma, bu özeleştiriyi de bugün burada ortaya koyarak başlamak lazım. İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesinin ortak tutum alarak geliştirmek zorunda olduğu bir konuydu ve son 8 yıllık kayyum süreci ile birlikte devasa noktalara erişti kaçak yapılaşma ve denetim.” 

Kaçak yapılaşmanın beraberinde altyapı, su, ulaşım gibi sorunları da ortaya çıkardığını dile getiren Bucak, “Bayramdan bu yana kaçak yapılaşma ve bunun yarattığı sorunlarla ilgili kentin pek çok yerinde halkın sorunlarını dinlemek ve açığa çıkan sorunlara cevap olabilmek için hem DİSKİ hem de diğer birimlerimizle bir çalışmanın içerisine girdik” dedi.

‘Önerileri Stratejik Plan için değerlendireceğiz’

Ani müdahalelerin ancak o anlık sorunlara cevap olabileceğini kaydeden Bucak, bütünlüklü ve sürdürülebilir bir imar planı oluşturmak istediklerini vurguladı. Bucak, toplantıda çıkacak önerileri, 5 yıllık stratejik plan ve imar planı için değerlendireceklerini belirtti.  

‘Çözüm için adımlar atıyoruz’

Kentteki toplu ulaşım sıkıntıları ve düzensiz imarlaşmayı, kaçak yapılaşmadan ayrı tutmadıklarını kaydeden Bucak, “Kentte kontrolsüz bir şekilde yapılaşmaya izin verilirken, bu devasa alanı yürütecek bir Ulaşım Mastır Planı ile ilgili adım atmak kayyım yönetiminin asla aklına gelmemiş. Bizler yönetimi devraldığımızda otobüs filomuzun neredeyse yarısının işlevsiz halde olduğunu gördük. Bakım onarımları yapılmamış ve bakım onarımın kendi içerisinde sadece tek bir firmayı kalkındırmak üzerinden bir döngü içerisinde sıkışmış olduğunu gördük. Kendi atölyelerimizi kurmak, bakım onarımı bağımsızlaştırmak, bir takım firmalarla olan zorunlu bazı durumları çözebilmek için adımlar atıyoruz.”

‘Kentin raylı sistem projesine ulaşmaya ihtiyacı var’

Göreve başlar başlamaz otobüs şoförleri ile bir araya gelerek sorunlara çözüm aramaya başladıklarını hatırlatan Bucak, stratejik plan ile birlikte bu alanda eğitim başta olmak üzere diğer çalışmaları yürütmeye devam edeceklerini kaydetti. Eş Başkan Bucak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu kentin yeniden bir ulaşım mastır planına ihtiyacı var. Bununla ilgili çalışmalarımızı sivil toplumla başlattık. Bu kentin artık bir efsaneye dönüşmüş 20 yıllık hafif raylı sistem projesini de hayata geçirmeye, 2 milyonluk bir kentin bu raylı sistem projesine ulaşmaya ihtiyacı var.”

‘4 bin yıllık kent estetiği göz önünde bulundurulmalı’

Toplantıya katılan sivil toplum örgütü temsilcileri de kentleşmeye dair öneri taleplerini sıraladı. Kaçak yapılaşmalara karşı yerel yönetimlerin denetim yapması gerektiğini kaydeden STÖ temsilcilerinin taleplerinden bazıları şöyle: “Sur içerisindeki metruk tarihi yapılar ortak çalışma ile onarılmalı. Yeni yapılaşmaların imar düzenlemelerinde 4 bin yıllık kent estetiği göz önünde bulundurulmalı. Yerinde dönüşüm hizmetlerine öncelik verilmeli. Kırsal alana geri dönüşün sağlanması için gerekli çalışmalar yapılarak alt yapı hazırlanmalı. Yeni yapılan imar alanlarına engelli yurttaşların ulaşımında kolaylıklar sağlanmalı. Otobüs durakları düzenlenmeli. Kent genelinde yeni imar alanları seçilirken zemin etütleri göz önünde bulundurulmalı. Yerel bitki ve hayvan türlerinin korunmalı, yerel bitkiler kent peyzajında kullanılmalı. Yürüyüş yolu ve bisiklet yolları çoğaltılmalı. Çocuklar için ortak ve güvenli alanlar oluşturulmalı. Yeni alanlarda yaya odaklı kent oluşturulmalı.”


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi

Dabbağoğlu Parkında Yenileme Çalışması Yapıyoruz

Otobüslerimizde Dezenfekte Çalışması Yaptık

Büyükşehir Sorunsuz Bir Ulaşım Hedefi İle Çalışıyor

Vatandaş Memnuniyet Anketi Duyurulması ile İlgili Duyruu

İPEKYOLU’NDA YOL ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

KARAKÖPRÜ'DE BİLİM MERKEZİ VE MÜZELER VATANDAŞLARDAN İLGİ GÖRÜYOR

BAŞKANIMIZ DAHA TEMİZ BİR YOMRA İÇİN TEMİZLİK İŞLERİ PERSONELLERİMİZLE BİR ARAYA GELDİ

A MİLLİ TAKIMIMIZA YAŞATTIĞIN ÇOŞKU İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

BELEDİYEMİZİN TEMMUZ AYI MECLİS TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR

36.3°