TÜBİTAK-1001 programı kapsamında desteklenen ve Prof. Dr. Erol Duran tarafından sürdürülen “Çanakkale Boğazı Kültürel Miras Deniz Seyir ve Tur Rotası” projesinin değerlendirilmesi ve turizm açısından geliştirilmesi amacı ile “Çanakkale Boğazı Kültürel Miras Deniz Seyir ve Tur Rotası Çalıştayı” düzenlendi.
21 Nisan 2025 Pazartesi günü Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Çanakkale'de turizm alanında faaliyet gösteren STK temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan çalıştay, projeye ilişkin bilgilendirmelerin yapıldığı açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmalarının ardından ise çalıştayın ilk oturumu olan “Çanakkale Boğazı'nın Kültürel Mirası ve Deniz Turizmi” başlıklı panel gerçekleştirildi.
Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Okan Mercan'ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde; Prof. Dr. Erol Duran projeye ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı. Panelde ayrıca Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanı Zeynel Bayseferoğulları, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Çanakkale Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Özlem Eryiğit, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Başkanı Ercan Yavuz, Çanakkale Turistik Otelciler Derneği Başkanı Koray Özcan, Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Veysel Tolun ve Skal International Troy Başkanı Aşkın Değirmenci proje hakkındaki görüşlerini paylaşarak, Çanakkale turizminin mevcut durumunu ve kültürel miras potansiyelini değerlendirdi.
Çalıştayın ikinci oturumunda ise “Kültürel Mirasın Sürdürülebilirliği ve Turizme Sunumu”, “Deniz Seyir ve Tur Rotası Planlama” ve “Kültürel Miras Kapsamında Yerel Gastronomi” başlıklarında üç ayrı çalışma masası oluşturuldu. Çalışma masalarında Çanakkale'nin kültürel miras değerlerine ilişkin noktaların tespiti, tur planlaması, yönetimi, tanıtımı, yerel gastronomik ürünlerin tur rotasına entegrasyonu, tur rotasının avantajları ve dezavantajları, kültürel mirasın sürdürülebilirliği gibi konular ele alınırken, proje kapsamında yapılması gereken çalışmalar üzerine de fikir alışverişinde bulunuldu.
Çalıştay, katılımcıların görüş ve önerileriyle projenin turizm açısından geliştirilmesine yönelik önemli katkılar sağlanmasıyla sona erdi.