Camuşlu Yazılı Kaya

DİĞER 22.07.2024 20:14:12 0
Camuşlu Yazılı Kaya
 
Yazılı kaya
 
Camuşlu Köyü civarında, Aladağın doğu yamaçlarında bulunan Yazılıkaya Üst-Paleolitik çağlardan kalmadır. Bu civarda Tombul Tepe ve Kurbanağa Mağarasında bulunan taş araçları, ocak yerleri ve şölen tipi el baltaları M.Ö 10000 yıllarına tekabül eden Alt-Paleolitik dönemden kalmadır.
Yazılıkaya, bazalt yapılı bir kayanın dik ve düzgün yüzünde biri büyük diğeri küçük iki panodan oluşmaktadır. Büyük pano yerden 4 m yükseklikte yaklaşık 14 m uzunluğunda ve 2-3 m genişliğindedir. Küçük panp ise aynı duvarın doğu uzantısı üstündedir.
Yazılıkaya panolarında hayvan ve insan figürleri vardır. Figürlerin çoğu dağ keçileri, geyikler ve eşeklerden oluşmaktadır. İkinci panodaki figürlerin üzerinde kalem benzeri araçlarla oynandığı saptanmıştır. Daha geç dönem insanlarınca yapıldığı sanılan çizgi izleri kullanılan araçlar ve dönemin yaşantısı konusunda dolaylı bilgi sağlamaktadır. Bu çizgiler küçük obsidyen kalemlerle yapılmış olmalıdırlar. Nitekim panodaki bazı geyik figürlerinin ve elinde dal tuttuğu sanılan bir insan figürünün üstünde obsidyenle yapılmış gelişi güzel çizgiler vardır.
Yazılıkaya yakınında da bulunan Kurbanağa mağarası 11.5 m derinlikte, 55 m iç genişliği ve 12.5 m ağız genişliğine sahiptir. Bu mağaraya yakın açılan çukurda Tunç çağına ait çanak, çömlek ve duvar resimleri bulunmuştur. Resimlerde kement, file gibi avlanma araçları görülmektedir.

Kars,Kağızman Belediyesi

BOZOVA’DA AŞURE ETKİNLİĞİ YAPILDI

ÇAYKARA BELEDİYE BAŞKANI BAŞKANIMIZI MAKAMINDA ZİYARET ETTİ

TRABZON OTELLER BİRLİĞİ YÖNETİMİNDEN BAŞKANIMIZA MAKAMINDA ZİYARET

BAŞKANIMIZ HANİFE HATUN CAMİİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

KARAKÖPRÜ YENİ PARKLARLA YEŞİLLENİYOR

İpekyolu’nda ‘Bağımlılıkla Mücadele’ Semineri Düzenlendi

İpekyolu Belediyesi Halkla Buluşmalarını Sürdürüyor

Diyarbakır’da yurttaşlara Sabah Sporları etkinliği

Yeşiltaş Mahallesi’ndeki 15 yıllık su sorunu çözüldü

35.2°