Tarih: 15.12.2024 06:42

Başkan Seçer, ‘Orta Doğu ve Kuzey Afrika Barış ve İş Birliği Belediye Başkanları Toplantısı’na Katıldı

Facebook Twitter Linked-in

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen, ‘Orta Doğu ve Kuzey Afrika Barış ve İş Birliği Belediye Başkanları Toplantısı’  programına katıldı. 12-14 Aralık tarihleri arasında düzenlenen toplantıya bölgenin önde gelen şehirlerinin belediye başkanları ve valilerini bir araya getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantının birinci oturumu; ‘Barış İnşasında Şehirlerin Rolü: Fırsatlar ve Zorluklar’, ikinci oturumu; ‘Barış ve İş Birliği İçin Şehir Diplomasisinde En İyi Uygulamalar’, üçüncü oturumu ise; ‘Kentsel Kalkınmanın Yerel Yönetimlerce Teşvik Edilmesi’ şeklinde gerçekleşti.

Gerçekleştirilen toplantı ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika şehirleri ile diğer dünya şehirleri arasında iş birliği ve bilgi paylaşımını teşvik etmek, uluslararası dayanışmayı güçlendirmek için yapılacak hamleler ve yerel yönetimlerin ulusal hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplumla daha etkin iş birliği yapmalarını sağlayacak stratejilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Başkan Seçer: “Böylesine zorlu bir ortamda dahi geleceği iş birliğiyle inşa etmek mümkün”

Toplantının ikinci oturumu olan ‘Barış ve İşbirliği İçin Şehir Diplomasisinde En İyi Uygulamalar’ oturumunda konuşan Başkan Seçer, tüm zorlu koşullara rağmen iş birliği içerisinde bir gelecek inşa etmenin mümkün olduğunun altını çizdi. Seçer, “Bugün burada, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan insani krizlere ve çatışmalara barış odaklı bir yaklaşım geliştirme ihtiyacından hareketle bir araya geldik.  Bölge, ne yazık ki uzun yıllardır savaş, göç, çevre sorunları, afetler, pandemi, ekonomik zorluklar ve toplumsal bölünmelerle sınanıyor. Ancak böylesine zorlu bir ortamda dahi barış dilini ön plana çıkarmak, dayanışmayı artırmak ve geleceği iş birliğiyle inşa etmek mümkün” dedi

“Yerel yönetimler topluma en yakın kurumlardır”

Yerel yönetimlerin halk ile birebir iletişim kurma imkanı ile sorun alanlarının merkezinde çözüm odaklı kurumlar olarak yer aldığını ifade eden Seçer, yerel yönetimlerin geniş bir alanda rol oynayabileceğini söyledi. Seçer, “Yerel yönetimler topluma en yakın kurumlardır. Yerel yönetimler çeşitliliğe dayalı toplumsal yapıları iyi yönetme kapasiteleri, hızlı çözüm üretebilme yetenekleri ve halkın ihtiyaçlarını doğrudan karşılayan yapılar oldukları için barış ve iş birliği süreçlerinde öncü olabilirler. Barışın inşasından toplumsal diyalog mekanizmalarının kurulmasına ve kriz yönetimine kadar geniş bir alanda rol alabilirler” ifadelerini kullandı.

Kentimizi, Akdeniz havzasında barış ve dayanışmanın öncüsü olarak konumlandırıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak atılan her adımda daha kapsayıcı, dayanıklı ve barışçıl bir toplum inşa etme vizyonuyla hareket ettiklerini aktaran Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, kentimizi sadece bir yerel aktör olarak değil, aynı zamanda Akdeniz havzasında barış ve dayanışmanın öncüsü olarak konumlandırıyoruz. Mersin, göçle kurulan bir şehir olmanın sağladığı dinamizmle; ticaretin, kültürel çeşitliliğin ve iş birliğinin sembolüdür. Bugün de bu mirası geleceğe taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her adımımızda, daha kapsayıcı, dayanıklı ve barışçıl bir toplum inşa etme vizyonuyla hareket ediyoruz” diye konuştu.

Mersin’de var olan uygulamaların birlik ve beraberlik ortamı oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Seçer, Belediye başkanı olduğum Mersin de, buradaki ortam gibi çok kültürlü ve katmanlı bir şehir. O yüzden Mersin’de uygulamış olduğum kabul edici, kapsayıcı bir dil kullanmanın ve politika üretmenin barış iklimini korumada ve iş birliği yapmadaki önemini bir kez daha vurgulamak isterim” sözlerine yer verdi.

Seçer, şehir diplomasisi ve iş birliği konularında da konuştu

Şehir diplomasisi ve iş birliği konularında da konuşan Seçer, şehir diplomasisinin; şehirlerin, belediye yönetimleri ve liderleri aracılığıyla, küresel zorlukları ele almak ve karşılıklı anlayışı geliştirmek için uluslararası ilişkilerdeki çabaları ifade ettiğinden söz etti. Seçer, “Şehir diplomasisi; giderek daha da birbirine bağlı bir dünyada, şehirler, barış inşası ve uluslararası iş birliğinde kritik aktörler olarak ortaya çıkmakta ve geleneksel devlet odaklı diplomasiyi tamamlamaktadır. Küresel nüfusun 3’te 2’sinden fazlası artık küresel olarak da birbirine bağlı olan kentsel alanlarda yaşıyor. Kentleşme ve küreselleşme arasındaki bu karşılıklı bağımlı ilişki, kentsel zorlukların yönetiminin küresel boyutta dikkate alınmasını gerektiren yeni bir zemin yaratmıştır” dedi.

“Mersin; her zaman zorluklar karşısında umudu kucaklamanın ne anlama geldiğini gösterdi” 

Bölgenin zorluklarla mücadele ettiğini kaydeden Seçer, şehirlerin de bu zorlukların merkezinde yer aldığından söz etti. Seçer, “Coğrafi ve stratejik konumu, kriz bölgelerine yakınlığı nedeniyle Mersin de kendi payına düşen sıkıntıları zaman içerisinde yaşadı. Ancak ekonomik zorluklar, doğal afetler, pandemi gibi tüm sıkıntılara rağmen, bu şehir her zaman dirençli olmanın ve zorluklar karşısında umudu kucaklamanın ne anlama geldiğini de gösterdi.  İklim değişikliği ve göç gibi küresel sorunlara yönelik diğer yerel yönetimlerle dayanışma içerisinde yürütülen projeleri de hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz” diye belirtti.

“Barışı sadece hayal eden değil, inşa eden aktörleriz”

Küresel bir barış hareketinin inşa edilmesinde yerel yönetimlere de büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Seçer, “Yerel yönetimler olarak bizler; barışı yalnızca hayal eden değil, somut adımlarla inşa eden aktörleriz. Şehirlerimizin kültürel zenginliklerini ve ortak enerjisini birleştirerek küresel bir barış hareketine öncülük edebiliriz. Karşılaştığımız tüm sıkıntılara rağmen buradayız ve birlikte ayaktayız. Etrafımıza baktığımızda sadece zorlukları değil aynı zamanda fırsatları; zorlandığımız yerde yeniden inşa etme fırsatını, mücadele ettiğimiz yerde yenilik yapma şansını ve ayrılıkların olduğu yerde de bir araya gelme imkânı görüyoruz” dedi.

Daha güçlü bir dünya yaratma kararlılığı için iş birliği içerisinde çalışmanın önemine değinen Seçer, “Ülkeler, şehir, insan, proje ve etkinlikler düzeyinde; çözüm temelinde birbirini anlama, proje üretme, bilgi ve deneyim paylaşımı anlamında verimli bir toplantı olduğuna inanıyor, bu organizasyonların önemle devamını diliyorum. Buradan doğacak iş birliklerinin sadece bölgemize değil, tüm dünyaya umut ışığı olmasını temenni ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

2. oturum kapsamında ayrıca; Amman Belediye Başkanı Yousef Shawarbeh, Rabat Belediye Başkanı ve Metropolis Başkan Yardımcısı Fatiha El Moudni ile Salfeet Belediye Başkanı ve Filistin Yerel Yönetimler Birliği (APLA) Başkanı Abdal Karim Zubaidi de birer konuşma yaptılar.

Toplantı; ‘Uygulanabilir Öneriler ve Gelecek Adımlar’ Kapanış Genel Oturumunun ardından; İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Bağdat Belediyesi İş Birliği Protokolü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Amman Büyükşehir Belediyesi İş Birliği Protokolü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi- Ramallah Belediyesi İş Birliği Protokolü İmza Töreni ile sona erdi.

Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.


Mersin,Mersin belediyesi



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —