Başkan Arı Avrupa’da Türkiye’yi Temsil Edecek

DİĞER 15.10.2024 00:17:20 0
Başkan Arı Avrupa’da Türkiye’yi Temsil Edecek

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) 47. Genel Kurul Toplantısına katılmak üzere Fransa'nın Strazburg şehrine gitti. Uluslararası anlamda büyük önem taşıyan kongrede, Arı ile birlikte Nevşehir Belediyesi ilk kez temsil edilmiş olacak.

Göreve geldiği ilk günden bu yana ulusal ve uluslararası organizasyonlardaki başarısıyla adından söz ettiren Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’ya geçtiğimiz günlerde önemli bir görev daha verildi. Aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Encümen Üyesi olan Arı, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) Yerel Meclis Asil Üyesi seçildi. Arı’ya bu görevi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da tebliğ edildi.

Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin yerel ve bölgesel yönetimlerini temsil eden temel organlardan biri olan YBYK’da 2024-2026 yılları arasında Türkiye'yi temsil edecek ulusal heyette yer alacak olan Arı, 15 Ekim 2024 tarihinde yapılacak olan YBYK 47. Genel Kurul Toplantısına katılmak üzere Fransa'nın Strazburg şehrine gitti.

-Ulusal Heyette Kimler Var?

Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin yerel ve bölgesel yönetimlerini temsil eden temel organlardan biri olan Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK)’da Türkiye’yi temsil edecek olan ulusal heyet şu isimlerden oluşuyor;

Bölgesel Meclis Üyeleri

Doç. Dr. Tahir Büyükakın                             Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı

Doç Dr. Hacı Mustafa Palancıoğlu            Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı

Emrah Özdemir                                             Niğde Belediye Başkanı

Ayşe Ünlüce                                                   Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı

Sinem Dedetaş                                              İstanbul Üsküdar Belediye Başkanı

Emine Helil İnan Kınay                                 İzmir Karabağlar Belediye Başkanı

Güneş Pehlivan                                              Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi

Ümit Altuntaş                                                 Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi

Abdullah Zeydan                                           Van Büyükşehir Belediye Başkanı

Yerel Meclis Üyeleri

Dr. Mehmet Hilmi Güler                              Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı

Uğur İbrahim Altay                                       Konya Büyükşehir Belediye Başkanı

Hilal Ayık                                                         Ankara Akyurt Belediye Başkanı

Ahmet Bilal Kıymaz                                       İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi

Dr. Hasan Akgün                                            İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı

Yasemen Çelik                                               Adana Seyhan Belediye Meclis Üyesi

Özkan Yalım                                                   Uşak Belediye Başkanı

Rasim Arı                                                         Nevşehir Belediye Başkanı

Ali Kemal Derin                                              Kütahya Tavşanlı Belediye Başkanı

-Avrupa Konseyi ve Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi

Avrupa Konseyi 1949 yılında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü desteklemek amacıyla kurulan bir uluslararası örgüttür. II. Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkilerinden sonra, Avrupa'da kalıcı barışı sağlama ve kıtayı yeniden inşa etme arayışları sırasında ortaya çıkmıştır. Avrupa Konseyi 5 Mayıs 1949'da Londra Antlaşması ile kurulmuştur. Kurucu üyeler arasında Belçika, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve diğer Avrupa ülkeleri yer almıştır. 13 Nisan 1950 tarihinde Konsey’e katılan Türkiye de kurucu ülkeler arasındadır. Strazburg kentinde merkezi bulunan Avrupa Konseyi, Avrupa kıtasının en eski ve en geniş katılımlı uluslararası kuruluşlarından biridir.

Bir belediye ya da bölgeden seçilmiş temsilcilerden oluşan Yerel Yönetimler Meclisi (Local Chamber) ve Bölgesel Yönetimler Meclisi (Regional Chamber) 150.000 yerel ve bölgesel yönetimi temsilen 306 asil ve 306 yedek üyeden oluşmaktadır. Aynı zamanda bir Sekreterliğe ve YBYK tarafından 5 yılda bir seçilen bir Genel Sekretere sahiptir. Mevcut Genel Sekreter Mathieu Mori, mevcut genel başkan ise Marc Cools’tur. Her iki meclis üyelerinin süreleri 5 yıldır. Her iki meclis de ulusal temsil oranlarına göre düzenlenmektedir. YBYK, çeşitli komiteler aracılığıyla çalışır ve bu komiteler yerel ve bölgesel yönetişim, çevresel sürdürülebilirlik, kültürel iş birliği ve insan hakları gibi alanlarda faaliyet gösterir. YBYK, bünyesinde bulunan üç komite (İzleme, Yönetişim ve Sosyal İçerme Komitesi) tarafından hazırlanan raporlar aracılığıyla üye ülkelere tavsiyelerde bulunmaktadır. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve Parlamenter Meclisi de YBYK’ya yerel ve bölgesel politikanın tüm yönleri ile ilgili olarak danışmaktadır.

Nevşehir,Nevşehir Belediyesi

Başkan Gülpınar: Gençleri Desteklemeye Devam Edeceğiz

Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantıları Başladı

Büyükşehir Belediyesi Eyyübiye’de Grup Yolunu Asfaltla Buluşturdu