BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR

DİĞER 26.06.2024 20:27:57 0
BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR

Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak, ‘halkımızın tüm sorunları bizlerin sorunudur’ ferasetiyle yaşanan her sorun ve sıkıntıyı gidermeye odaklı yoğun çaba ve mücadele içerisindeyiz. Bunun tüm halkımızca bilinmesini isteriz. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle beraber gerek bizden gerekse de havaların ısınmasından kaynaklı bazı nedenlerden dolayı halkımızın en temel ihtiyacı olan suyun zaman zaman kesilmesi ya da azalması gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunun çözümü için Mardin Büyükşehir Belediyesi ve MARSU Genel Müdürlüğü olarak elimizden geleni yaptığımızı halkımızın bilmesini isteriz.

Dolayısıyla hem mevcut su kaynaklarımız hem de halkımıza ulaştırdığımız suyun miktarı ve yeterliliği oranına ilişkin halkımızı bilgilendirmeyi bir görev ve sorumluluğumuzun bir gereği olarak; malum yaz aylarında “Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin ve Midyat ilçelerimizde yaşanan içme suyu sıkıntısı” ile ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamayı yapmayı gerekli gördük.

Avrupa standartlarına göre kişi başı su tüketimi ortalama 120-150 litre/gün olması gerekirken, MARSU su ihtiyacının yeterli seviyede karşılanması ve vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, 200 litre/gün su üretimine göre çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle yaz aylarında su tüketiminin arttığı Nusaybin’e 800 lt/sn, Kızıltepe’ye 420 lt/sn, Artuklu’ya 310 lt/sn ve Midyat’a 165 lt/sn olmak üzere, sondaj kuyuları hariç sadece Beyazsu isale hattından ilçe merkezlerine toplamda 1695 lt/sn su akışı sağlanmaktadır.

Bu bağlamda, günlük 146.448 metreküp suyun temin edildiği Beyazsu isale hattından Nusaybin ilçesine sağlanan günlük 69.120 metreküp su, 345 bin nüfusun ihtiyacını karşılamaktadır. Kızıltepe ilçesine sağlanan günlük 36.288 metreküp su, yaklaşık 182 bin nüfusun ihtiyacını karşılamaktadır. Artuklu ilçesine sağlanan günlük 26.784 metreküp su, yaklaşık 134 bin nüfusun ihtiyacını karşılamaktadır. Midyat ilçesine sağlanan günlük 14.256 metreküp su ise 75 bin nüfusun ihtiyacını karşılamaktadır. Kent genelinde sorumluluğumuzda bulunan 1279 sondaj kuyusunda, yaz aylarındaki iklim koşulları ve çevredeki vatandaşlara ait özel sondaj kuyuları nedeniyle su seviyelerinde düşüş yaşanabilmekte, dolayısıyla bu durum, su arızalarına yol açabilmektedir.

Öte yandan, ekiplerimizce, sahada yapılan incelemelerde içme ve kullanma suyunun, amacı dışında yoğun bir şekilde park, bahçe, bağ ve tarla sulamalarında kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu durum, vatandaşlarımızın temel ihtiyacı olan içme ve kullanma suyunu yetersiz hale getirmektedir. Bu nedenle, bazı ilçelerimizde tüm abonelerimizin suya erişimini sağlamak için, depoların doluluk oranına göre zorunlu su dağıtım programı uygulanmakta olup kademeli olarak belirli saatlerde su kesintisine gidilmektedir. Vatandaşlarımızın haklarını korumak ve amaç dışı su kullanımını önlemek için kayıp-kaçağa yönelik çalışmalarımız sürmektedir. Genellikle yaz aylarında yaşanan bu sorun karşısında, içme suyunun amaç dışı kullanımı konusunda halkımızdan duyarlılık bekliyoruz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, halkımızın kesintisiz bir şekilde su ihtiyacını karşılaması için, üzerimize düşeni yapacağımızdan halkımızın kuşku duymamasını bekliyoruz. Aynı zamanda halkımızın da bu konuya duyarlılık ve hassasiyetle yaklaşarak, bizi anlamasını umut ediyoruz.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Devrim Demir & Ahmet Türk


Mardin,Mardin Belediyesi

Başkan Arı Çalışma Alanlarında İncelemelerde Bulundu

Arı’dan Esnaf Ziyaretleri

Van Gölünde Kaybolan Gencin Cesedi Bulundu

Müzikseverler Büyükşehir Belediyesi Konserinde Buluştu

Van-Bahçesaray Otobüs Seferleri Başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü Şanlıurfa Şube Müdürlüğünden Duyuru

BAŞKANIMIZ ORTAHİSAR İLÇEMİZDE AÇILAN BAY-BAYAN KUAFÖR VE GÜZELLİK MERKEZİ'NİN AÇILIŞINA KATILDI

Cizre Belediyesi 2025- 2029 Stratejik Plan Toplantısı

BASINA VE KAMUOYUNA

31°