Bakan Işıkhan, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın 51. Olağan Genel Kurulu’na Katıldı

Güncel 22.10.2024 18:12:14 0
Bakan Işıkhan, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın 51. Olağan Genel Kurulu’na Katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın, (MESS), 51. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Genel Kurul Toplantısı’nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işgücü piyasasının oldukça iyi gittiğine vurgu yaparak, “Bu yılın ilk 8 ayında istihdam artışı 654 bin kişi oldu ve işsizlik oranı yüzde 8 buçuk olarak gerçekleşti. İstihdam sayımız aynı dönemde 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişi istihdam oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 49,7 oldu. Yılbaşından bugüne geçen 8 aylık süreçte 650 binin üzerinde bir istihdam artışı sağladık. 2005 yılından bugüne 13 buçuk milyon kişiye istihdam oluşturduk” ifadelerini kullandı.

“İş Pozitif Programımız ile 600 Binden Fazla Kadın Vatandaşımızı Çalışma Hayatına Kazandırdık”

Gençler ve kadınların çalışma hayatındaki konumlarını güçlendirmeye öncelik verdiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş Pozitif Programımız ile 600 binden fazla kadın vatandaşımızı çalışma hayatına kazandırdık. Yakın zamanda devreye aldığımız İşgücü Uyum Programıyla da özellikle kadınlar, engelliler, üniversite öğrencilerinin işgücü piyasasına geçişini kolaylaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, son yıllarda esnaf, tüccar, sanayici dahil işverenlerin en çok şikayet ettiği hususların başında çalıştıracak personel bulamamalarının geldiğini belirterek, “Bilhassa emek yoğun iş kollarında ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. İşgücü arzının yeterli olmadığı durumlarda tüm dünya gibi uluslararası işgücünün tamamlayıcı rolünden istifade ediyoruz. Çalışanın, üretenin, ihracat yapanın, özellikle yanında olmaya devam edeceğiz. İşsizliği azaltmayı, istihdamı artırmayı, işgücü piyasasında kayıt dışılığı önlemeyi amaçlayan istihdamı destekleyici politikalarımız sürecektir” değerlendirmelerinde bulundu.

İş sağlığı ve iş güvenliği başta olmak üzere; üretimin sürekli ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak adımları da hızla atmak gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları aktardı:

“Ekonomi programımızın önceliği olan enflasyonla mücadelede hamdolsun kayda değer mesafe aldık. Ekmeğimize, soframıza, alın terimize, dişimizden tırnağımızdan ayırarak bir tarafa koyduğumuz birikimimize musallat olan enflasyon yavaş yavaş dizginlenmeye başladı. Yıllık enflasyon son 4 ayda 26,1 puan geriledi. Yeterli mi? değil. Yeterli olmadığının biz de farkındayız. İnşallah biraz daha sabredecek ve çok daha güzel neticeleri göreceğiz.”

Bakan Işıkhan ise toplantıda yaptığı konuşmada, son dönemde çalışma hayatına getirdiği dinamizm ile MESS’in; ülkesi, sanayisi, emekçisi için gece gündüz demeden çalışan örnek bir organizasyon haline geldiğine değinerek, şöyle devam etti:

“Bünyesinde, Teknoloji Merkeziyle, burs verdiği çocuklarımızla ve yeni nesil eğitimlerle çalışanlarımızı geliştirken; aynı zamanda ülkemizin beşeri sermayesini de güçlendiren özelliğiyle birçok sivil toplum kuruluşuna örnek oluyor. Sadece rapor yayımlayan bir sendika rolünden öte; ülkemizin ve milletimizin sıkıntılarına fiilen çözümler üreten ve işbirliğine açık yaklaşımıyla dikkat çeken MESS’in ülkemizde istihdamın korunmasına destek sağlayacak önerileri bizler için her zaman çok kıymetli oldu.”

Ekonomik kalkınma için üretimin kendisi kadar; adil bir paylaşım, müreffeh bir çalışma hayatı, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı ile nitelikli işgücünün hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Bakan Işıkhan, “Adaletin tam manasıyla tesis edildiği, sağlıklı işleyen bir çalışma ortamı oluşturmak, gerek sanayimizin geleceği, gerekse mevcut işgücü potansiyelimizin geleceği için bir tercih değil adeta bir zorunluluktur. Bu sebeple, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, iş gücünü desteklemek, çalışma barışını korumak ve iş dünyasında güveni, verimliliği ve refahı artırmanın gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

Işıkhan, 23 yıl önce; Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde,  ekonomik tam bağımsızlığını yeniden kazanmak üzere, tarihe yeni bir sayfa açtığına vurgu yaparak, “Kararlı duruşunuz ve milletimizin gelecek azmine olan inancınız sayesinde,  dışarıdan medet ummayı bırakarak, sahip olduğumuz öz kaynaklara yönelme imkânı bulmuştur. Bugün de aynı şuurla, teknoloji odaklı, yerli ve milli sanayi hamlemizi kendi köklerimizden ve kendi tarihimizden aldığımız ilhamla gerçekleştirmeye devam ediyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

Bakanlık olarak bugüne kadar, çalışma hayatında sayısız reformu hayata geçirmiş olsalar da gelinen noktayı yeterli görmediklerini belirten Bakan Işıkhan, “Daha fazla çalışmanın, daha fazla üretmenin ve bu üretimden doğan refahı daha geniş kitlelere yaymanın gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi.

“Yeni Nesil Çalışma Modellerini Ve Yeni Teknolojileri, Çalışma Hayatına Entegre Ederek, Türkiye’nin Bu Alanda Bir Oyun Kurucu Olmasını Hedefliyoruz”

Işıkhan, günümüzde yapay zeka, dijitalleşme, robotik teknolojilerin iş dünyasında büyük bir dönüşümü başlattığının yadsınamayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Yeni nesil çalışma modellerini ve yeni teknolojileri, çalışma hayatına entegre ederek, Türkiye’nin bu alanda bir oyuncu değil oyun kurucu olmasını hedefliyoruz. Temelinde yine insana hizmetin olduğu bu dönüşüm sürecinde, özellikle işçi işveren ilişkilerinin, bu yeni düzene uyumu için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Bizim endüstriyel ilişkilere temel bakış açımızda; işçileri ve işverenleri ‘sosyal taraf’  olarak değil ‘sosyal ortak’ olarak görüyoruz. Çalışma hayatında çatışmacı bir anlayışı değil uzlaşmacı bir anlayışı benimsiyoruz. Bu çerçevede devlet, emek ve sermayenin dayanışmasıyla geleceği inşa ediyoruz. Sanayicimizin, yatırımcımızın ve işçilerimizin ortaya koyduğu büyük emek ve devletimizin sağladığı desteklerle; Türkiye’yi, dünyanın en önemli üretim üslerinden birisi haline getirmekte kararlıyız.”

Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı vizyonunu ortaya koyarken verilen, “yatırım-istihdam-üretim ekseninde büyük ve güçlü Türkiye”  sözüne sadakatle, başta sanayi sektörü olmak üzere; tüm sektörlerin katkılarıyla çalışmaya, üretmeye devam edeceklerini ifade etti.

Işıkhan, MESS’in 51. Olağan Genel Kurulu’nun hayırlı olmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmaların ardından TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye takdim edildi. Ardından hatıra fotoğrafı çekildi.


Ankara,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ÖNSİAD 5. Olağan Kongresi'nde Konuştu

Bakan Işıkhan, Diyarbakır’da Ziyaretlerde Bulundu

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, KARABÜK'TE GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, Tvnet Yayınında Gündeme İlişkin Açıklamalarda Bulundu

AYDIN-DENİZLİ OTOYOLU’NDAN 3 GÜNDE 22 BİN ARAÇ GEÇTİ

Koruyucu aileler 10 binin üzerinde çocuğa kalbinin ve evinin kapılarını açtı

Ödemiş'te Özel Gereksinimli Öğrencilerin Askerlik Hayali Gerçek Oldu

GÖKYÜZÜNÜN TEKNOLOJİK KUŞLARI ‘İHA’LAR

Tüketicilerden Fazla Ücret, Masraf Ve Komisyon Tahsil Eden Finansal Kuruluşlara Toplam 3 Milyar 184 Milyon TL Ceza Uygulandı

18.3°