Antalya Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğinin neden olabileceği kuraklık riskine karşı hayata geçirdiği Kurakçıl Peyzaj Projesi ile su ve enerji tasarrufu sağlamaya devam ediyor. Kent merkezindeki kavşak ve refüjlerdeki kurakçıl peyzaj düzenlemeleri estetik ve modern görünümüyle beğeni topluyor.
Kurakçıl peyzaj çalışmaları su ve enerji tasarruf sağlanıyor
İklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından biri olan kuraklık riskine karşı çalışmalarını sürdüren Antalya Büyükşehir Belediyesi, peyzaj düzenlemelerinde de suyun en az düzeyde kullanılması amacıyla çeşitli önlemler alıyor. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından başlatılan “Kurakçıl Peyzaj Projesi” kent merkezi ve ilçelerdeki kavşaklar ile orta refüjlerde uygulanıyor. Çimlerin kaldırılarak yerine malç yerleştirilen bu alanlarda su ve elektrik tasarrufu sağlanırken, gübre ve pestisit kullanımının da önüne geçiliyor.
KURAKÇIL PEYZAJ UYGULAMALARIYLA ÖRNEK BELEDİYE
Antalya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığında Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Eda Elif Yavuzlar İmirgi, sürdürülebilir peyzaj yönetimi kapsamında Antalya genelinde su kaynaklarının etkin kullanımı ve korunmasına yönelik kurakçıl peyzaj uygulamalarını sürdürdüklerini söyledi. İmirgi “Düşük su ihtiyacına sahip bitki türleri ile geçirimsiz yüzeyleri azaltan örneğin ağaç kabuğu ve poza taşı gibi doğal malzemeler kullanarak peyzaj alanlarının tasarımını yeniden yapılandırıyoruz. Bu uygulamalar sonucunda sulama suyu ve enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 50, işçilik, pestisit ve gübre kullanımında ise yüzde 30 oranında tasarruf sağlıyoruz. Böylece hem bakım maliyeti düşürülmekte hem de çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sunuyoruz. Kent genelinde küresel iklim krizine karşı yalnızca 2024 yılında 26 bin m2 kurakçıl peyzaj alanını düzenleyerek kurakçıl alanlarımızı genişlettik ve tüm kamu, kurum ve kuruluşlara örnek olduk” dedi.