ADALET BAKANLIĞI VE YEŞİLAY CEMİYETİ ARASINDA BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELE KONUSUNDA PROTOKOL İMZALANDI

ADALET BAKANLIĞI VE YEŞİLAY CEMİYETİ ARASINDA BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELE KONUSUNDA PROTOKOL İMZALANDI

ADALET BAKANLIĞI VE YEŞİLAY CEMİYETİ ARASINDA BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELE KONUSUNDA PROTOKOL İMZALANDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uyuşturucu bağımlılarına yönelik cezaevleri oluşturulması konusunda pilot uygulamayı Adana'da başlattıklarını belirterek, "Orada uzmanlar eşliğinde onların tedavilerine yönelik çalışmalar yapılıyor. Aynı zamanda Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde de aynı çalışmayı yapıyoruz. Sadece uyuşturucu suçlarına tahsis ettiğimiz cezaevleri bunlar ve onların orada tedavileri de yapılmaya devam edecek. Üçüncüyü de Bolu'da planlıyoruz." dedi.

Adalet Bakanlığı ile Yeşilay arasında bağımlılıklarla mücadele konusunda iki kurum arasında gerçekleşecek işbirlikleri ve ortak uygulamalara ilişkin protokol imzalandı. Yeşilayın Sepetçiler Kasrı'ndaki genel merkezinde düzenlenen imza törenine, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç katıldı.

Burada konuşan Bakan Tunç, Yeşilayın bir asırdan bu yana bağımlılıkla mücadele anlamında kamu yararına çalışan gönüllü kuruluş olduğunu söyledi.

BAĞIMLILIKLAR KONUSUNDA TOPYEKÛN MÜCADELE İÇİNDE OLUNMASI GEREKİYOR

Uyuşturucu, alkol, kumar ve teknoloji bağımlılığı konusunda topyekun mücadele içinde olunması gerektiğinin altını çizen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu mücadelede profesyonelce çalışma gerçekleştirildiğini kaydetti.

Adalet Bakanı Tunç, Adalet Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevleri hayata geçirmenin çabası içinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle cezaevlerimizde neredeyse her 3 kişiden birisi uyuşturucu suçlarından ceza alan kişiler ve denetimli serbestlik kapsamında olan kişiler de çoğunlukta. Toplumumuz için önemli bir tehlike. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için topyekun mücadele etmek gerekiyor. Burada sadece ailelerin tek başına mücadele etmesi mümkün değil. Devletin bir kurumunun da tek başına mücadele etmesi çok zor. Yeşilayın da tek başına mücadele etmesi mümkün değil. Dolayısıyla koordineli, birlikte çalışma gerektiriyor. Ailelerle bağımlılık mağduru kişilerle birlikte ve devletin ilgili kurumlarıyla topyekûn multidisipliner bir çalışma gerçekleştirmek gerekiyor. Bu kapsamda da Yeşilayımızın bugüne kadar ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımızla önemli protokolleri oldu. Şimdi bir eksikliği gideriyoruz. Adalet Bakanlığıyla yapılan protokol de çok önemli. Çünkü uyuşturucu suçlarının bir yaptırıma tabii tutulmasının, cezalandırılmasının, bu suçu önlemede ya da bağımlılığı ortadan kaldırmada yeterli olmadığını hep beraber görüyoruz."

Son yıllarda uyuşturucu suçlarına yönelik cezaların artırıldığına dikkati çeken Bakan Tunç, "30 yıla varan cezalar var. Hatta artırım sebebiyle beraber baktığınız zaman 2 yıldan başlayarak 40 yıla kadar ceza veriyoruz. Kullanana ayrı ceza, imal edene, ihraç edene, satana farklı farklı cezalar." diye konuştu.

Bakan Tunç, okul çevresinde ya da çocuklara yönelik uyuşturucu madde satışı söz konusu olduğunda cezaların daha da yükseltildiğini ifade ederek, ağır yaptırımlara rağmen hem dünyada hem de Türkiye'de uyuşturucu suçlarının giderek artmaya, toplumu, insan sağlığını ve geleceği tehdit etmeye devam ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda çok hassas olduğunu dile getiren Tunç, Yeşilayın da bu konuda destek verdiğini, birçok kabine toplantısında bu konunun gündeme geldiğini, çocukları, gençleri bu tür zararlı alışkanlıklardan korumak için yapılacak çalışmaları sürekli değerlendirdiklerini anlattı.

CEZAEVİ SÜRESİ İÇERİSİNDE UYUŞTURUCUDAN UZAKLAŞTIRACAK TEDBİRLERİ ALMAK ÖNEMLİ

Adalet Bakanı Tunç, ceza infaz süreci rehabilitasyona yönelik olmadığı müddetçe infazdaki ıslah amacının gerçekleştirilmeyeceğini kaydetti.

Denetimli serbestlik süresinde cezaevine girmeden önce yükümlüyle ilgili yapılabileceklerin olduğuna vurgu yapan Bakan  Tunç, "Onların bir daha o suçu işlememesi, kullanıcı olmamasına yönelik alınacak tedbirler var. Cezaevine girdikten sonra da cezaevi süresi içerisinde onu o uyuşturucudan uzaklaştıracak tedbirleri almak önemli." ifadesini kullandı.

Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun strateji belgelerinin hedeflerinden söz ederek, bu kapsamda sadece uyuşturucu bağımlılarına yönelik cezaevleri oluşturulmasına yönelik pilot uygulamayı başlattıklarını anlatan  Bakan Tunç, şöyle konuştu:

"Adana'da ilk uygulamaya başladık. 98 hükümlü şu anda Adana'da sadece uyuşturucu suçlularının barındırıldığı cezaevi olarak faaliyetine başladı. Orada uzmanlar eşliğinde onların tedavilerine yönelik çalışmalar yapılıyor. Aynı zamanda Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde de aynı çalışmayı yapıyoruz. Sadece uyuşturucu suçlarına tahsis ettiğimiz cezaevleri bunlar ve onların orada tedavileri de yapılmaya devam edecek. Üçüncüyü de Bolu'da planlıyoruz. Bunlar pilot uygulamalarımız. Ülke geneline önümüzdeki 5 yıllık plan dahilinde 106 cezaevi planladık. 106 cezaevinde uzmanlar eşliğinde gerek Sağlık Bakanlığımızdan gerek Aile Bakanlığımızdan ve en önemlisi de sivil toplum kuruluşu ve kamuya yararlı dernek statüsünde Yeşilayımızın uzmanlarından yararlanarak bu cezaevlerimizde uyuşturucu suçlularının rehabilitasyonuna yönelik çalışmaları sürdüreceğiz."

İki kurum arasında gerçekleşecek işbirlikleri ve ortak uygulamalara ilişkin protokol ile öncelikle bağımlı yükümlülerin, Yeşilay Danışma Merkezlerinden (YEDAM) rehabilitasyon desteği almaları amaçlanıyor.

Protokol çerçevesinde bağımlılıklarla mücadele konularında Yeşilay tarafından hazırlanan seminer, eğitim ve organizasyonların Adalet Bakanlığı Akademisi bünyesinde düzenlenmesi de öngörülüyor.


Ankara,Adalet Bakanlığı


Büyükşehir Belediyesi’nden kış ayında yol çalışması

MSK, Türk Telekom Basketbol’a Fark Attı: 95-73

Keçiören`de ECO ülkeleri fotoğraf sergisi açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Sakarya’ya 426 milyar liralık yatırım yaptık”

KONYA BÜYÜKŞEHİR “750. VEFAT YILINDA BÜYÜK METAFİZİKÇİ SADRETTİN-İ KONEVİ’Yİ YAD PANELİ” DÜZENLEDİ

Büyükşehir Üretici Kadın Stantları Bu Kez Yeni Yıl Temasıyla Kuruldu

Yerli Malı Haftası’nda Türkiye’yi 7 Bölge ve 81 İliyle Tanıttılar

Dezavantajlı Vatandaşlarımıza Yönelik Çeşitli Faaliyetler Hizmet Alım İşi

Afyonkarahisar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Merih Karayol ve Milli Emlak Müdürü Oğuzhan Serhat Baş Belediyemizi Ziyaret Etti.

DEMİRKAPI KURUCA YOLU 15 GÜN SONRA AÇILIYOR

Başkan Vekili Demir'den İtfaiye ve Veteriner İşleri Müdürlüğüne Ziyaret

İBB ACİL DURUMLAR İÇİN İHA ALACAK

Amasya Belediyesi’nden 20 noktaya kedi evi

BAŞKANIMIZA, AK PARTİ GÜMÜŞHANE MERKEZ İLÇE BAŞKANI H.İBRAHİM KARAHANOĞLU VE YÖNETİMDEN ZİYARET

SAHA ÇALIŞMALARI DEREKÖY, KOYUNBABA VE GÜMÜŞLÜK’TE DEVAM ETTİ

Başkan Büyükkılıç: “Pınarbaşı’da İçme Suyu Hatlarını İyileştiriyoruz”

Deprem Şehitleri 1001 Hatim ile Anılacak

Büyükşehir’in yüzde 50 hibe ile kovan desteği başladı

Cengiz Aytmatov Keçiören`de anıldı

BAŞKANIMIZ, KARAER VE KARŞIYAKA MAHALLELERİMİZDE ESNAF VE VATANDAŞLARIMIZLA HASBİHAL ETTİ

BATI KARADENİZ TANITIM GÜNLERİ KÂĞITHANE’DE BAŞLADI

BAŞKANIMIZA ZİYARET

Haşerelere karşı kapsamlı kışlak çalışması başlatıldı

Büyükşehir’den Öğretmenlere DEHB Farkındalık Eğitimi

SILA BEBEK, ŞEHİTKAMİL’DE YAŞAYACAK

Başkan Bozbey’den temiz çevre için fabrikalara çağrı

‘ŞEHİR VE İDRAK SÖYLEŞİLERİ’ BAŞLADI

Dünyanın en büyük otizm orkestrası Bucalıları büyüledi

ESENBOĞA HAVALİMANI’NIN KAPASİTESİ 30 MİLYONA ÇIKIYOR

Varsak Karşıyaka’da yüzler gülüyor

Yükleniyor