ADALET BAKANI TUNÇ, 'İNTERNET ORTAMINDA ÇOCUK İSTİSMARI VE SÖMÜRÜSÜYLE MÜCADELE TOPLANTISI'NDA KONUŞTU

Güncel 4.12.2024 23:29:49 0
ADALET BAKANI TUNÇ,

BAKAN TUNÇ: HUKUKİ DÜZENLEMELER, ÇOCUKLARI DİJİTAL DÜNYANIN TEHLİKELERİNDEN KORUMADA TEMEL DAYANAĞIMIZDIR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Hukuki düzenlemeler, çocukları dijital dünyanın tehlikelerinden korumada temel bir dayanak oluşturmakla birlikte, etkin eğitim programları, bilinçlendirme faaliyetleri, sektör paydaşları arasında işbirliği ve uluslararası işbirliğiyle bu sürecin desteklenmesi gerekir." dedi.

Adalet Bakanı Tunç, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de, "WeProtect Küresel Zirvesi 2024" kapsamında düzenlenen ‘İnternet Ortamında Çocuk İstismarı ve Sömürüsüyle Mücadele için Ulusal Perspektifler ve Gelecek Taahhütleri Toplantısı’nda konuştu.

Teknolojik gelişmelerin, "sanal alem" olarak nitelendirilen dijital dünyayı yaşamın somut ve ayrılmaz bir parçası haline getirdiğini belirten Bakan Tunç, günümüz çocuklarının, teknoloji ve bilim dünyasının içinde doğduğunu söyledi.

DİJİTAL DÜNYA ÖNEMLİ RİSKLERİ BERABERİNDE GETİRİYOR

Dijital dünya ile erken yaşlarda tanışan çocukların, teknolojik yeniliklere yetişkinlerden daha hızlı uyum sağladığını ifade eden Adalet Bakanı Tunç, dijital dünyanın çocuklara çeşitli fırsatlar sunmakla birlikte, önemli riskleri de beraberinde getirdiğini vurguladı.

Bakan Tunç, özel tasarlanmış dikkati çekici içerikler sebebiyle çocukların internette daha fazla zaman geçirdiğini kaydederek, "Bu durum, çocuklarımızın internette konusu suç teşkil eden zararlı içeriklere maruz kalması, kişisel verilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi ve psikolojik veya cinsel zorbalık içeren siber saldırılara uğraması riskini de artırmaktadır. Teknolojik yenilik ve gelişmeler, sundukları fırsatların yanında çocuklarımızın haklarının ihlal edilmesinde kolaylaştırıcı bir rol oynamaktadır." diye konuştu.

Çocukların bilim ve teknolojinin sağladığı imkanlardan en üst düzeyde yararlanmalarını sağlarken, çevrim içi risklere ve bilhassa istismara karşı etkin şekilde korunmaları için de gerekli hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan Bakan Tunç, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası uyarınca devletimizin, çocukların her çeşit istismara karşı korunması konusunda pozitif yükümlülüğü bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

SOSYAL AĞ SAĞLAYICILAR, ÇOCUKLARA ÖZGÜ AYRIŞTIRILMIŞ HİZMET SUNMA KONUSUNDA GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAKLA YÜKÜMLÜDÜRLER

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile genel internet kullanıcılarının yanı sıra çocukların korunmasına yönelik de özel düzenlemeler getirildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda sosyal ağ sağlayıcılar, çocuğun cinsel istismarı suçuna konu içeriklere yönelik bilgileri Türkiye temsilcisi aracılığıyla adli mercilere vermekle yükümlü kılınmıştır. Bu bilgilerin, talep eden Cumhuriyet başsavcılığı veya mahkemeye verilmemesi durumunda ilgili Cumhuriyet savcısı tarafından yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği, bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılmasını talep edebileceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca sosyal ağ sağlayıcılar, çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma konusunda gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler."

Kanun kapsamında, çocukların cinsel istismarı suçunun internet ortamında işlenmesi durumunda içeriklere erişimin engellenmesi tedbiri uygulanabildiğini belirten Tunç, "Çocukların cinsel istismarı, pornografik içeriklerin üretilmesi ve yayılması gibi suçlara ilişkin içerik sağlayıcılar hakkında cezai yaptırımlar uygulanmaktadır." dedi.

ÇOCUKLARA ZARAR VEREBİLECEK İÇERİKLERİN YAYINI YASAKTIR

Kanunun internet servis ve erişim sağlayıcılarına da bazı yükümlülükler getirdiğini aktaran Tunç, şu ifadeleri kullandı:

"İçerik sağlayıcılar, internet ortamında sundukları içeriklerin hukuka uygun olmasından sorumludur. Çocuklara zarar verebilecek içeriklerin yayını yasaktır. Erişim sağlayıcılar, çocukların güvenliğini sağlamak amacıyla belirli içeriklere erişimi engelleyici teknik altyapıyı oluşturmakla yükümlüdür. Çocuklara zararlı içeriklerin barındırıldığı platformlar için yer sağlayıcılar sorumlu tutulmaktadır. Yer sağlayıcılar, kanuna aykırı içerikleri derhal yayından kaldırmak zorundadır."

Hukuki düzenlemelerin yanı sıra dijital dünyanın risklerine karşı politikalar geliştirilmesi ve toplum tabanına yayılacak eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmesinin elzem olduğunu kaydeden Adalet Bakanı Tunç, "Hukuki düzenlemeler, çocukları dijital dünyanın tehlikelerinden korumada temel bir dayanak oluşturmakla birlikte, etkin eğitim programları, bilinçlendirme faaliyetleri, sektör paydaşları arasında işbirliği ve uluslararası işbirliğiyle bu sürecin desteklenmesi gerekir." dedi.

Bakan Tunç, ancak bu şekilde çocukların dijital dünyanın nimetlerinden güvenli biçimde yararlanmalarının sağlanması ve çocuk istismarıyla mücadelede etkin sonuçlar alınabilmesinin mümkün olabileceğini vurguladı.

ÇOCUKLARI HER TÜRLÜ ŞİDDET VE KÖTÜLÜKTEN KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Savaşları bitirmek, soykırım ve krizleri sona erdirmek, güvenlik ve huzur iklimini genişletmek için gösterilen gayretlerin en önemli motivasyon kaynağının çocuklar olduğuna işaret eden Adalet Bakanı Tunç, şunları kaydetti:

"Gazze'de 1 yılı aşkın süredir soykırım ve saldırgan politikaların acı neticeler doğurarak devam etmesi 20 bine yakın çocuğun bombalar altında can vermesine yol açmıştır. İnsanlık olarak çocukları her türlü şiddetten ve kötülükten korumak hepimizin görevidir. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası her platformda ifade ettiği gibi Türkiye olarak 'daha adil bir dünya mümkündür' düsturuyla çocukların, masum insanların ölmediği, şiddetin olmadığı bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz."


Ankara,Adalet Bakanlığı

BAKAN YUMAKLI, DÜNYANIN TEK PARÇA EN BÜYÜK İŞLETMESİ OLAN TİGEM CEYLANPINAR İŞLETMESİNDE BUĞDAY EKİMİNE KATILDI

Jandarma, Öğrencilere Doğa Sevgisini Aşıladı

2024 Yılında PKK/KCK Mensubu Teröristlerin Yok Edilmesine Yönelik GÜRZ Operasyonlarında; 709 Adet Mağara, Sığınak ve Depo İmha Edildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı

Bakan Işıkhan, Türkiye – Almanya Bakanlıklararası Ortak Çalışma Grubu 7. Toplantısı’na Katıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, 8. Şehit Aileleri Buluşması'nda konuştu

Engelli Vatandaşlarımız Temsili Trafik Denetimi Gerçekleştirdi

Bakan Işıkhan, Berlin’de Türk Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve İş İnsanlarıyla Bir Araya Geldi

BAKAN YUMAKLI, MENENGİÇ KAHVESİNİN AB'DEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALMASINI DEĞERLENDİRDİ

13°